Vali Masatlı Gastronomi Çarşısı’nda İncelemelerde Bulundu Vali Masatlı Gastronomi Çarşısı’nda İncelemelerde Bulundu

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Hatay’da sayısı her geçen gün artan taş ocakları ve Samandağ’da yaşam alanları içinde kurulan beton santralleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.                
Samandağ Deniz Sitesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasını DAÇE Ortak Sekreteri Sabahat Aslan Okudu.
DAÇE Ortak sekreteri Aslan, Hatay halkının hava kirlilik limitinin 4 katından fazla kirli hava soluduğunu vurgulayarak, bunun üzerine Hatay’ da ÇED gerekli değildir kararlarıyla 60’ın üzerinde taş ocağının kurulmasına izin verildiğini ifade etti.
Aslan,  yaptığı açıklamada “Kahramanmaraş  depremlerinin yıkıcı felaketleri Hatay da halen yaşanırken yetkililer halk sağlığını ve ekosistemi hiçe sayarak, bilimsel koşullara uymayarak depremden zarar gören binaları kontrolsüz bir şekilde  yıkarak ve yıkımdan sonra oluşan molozların içerisinde bulunan asbest, silika, civa, kurşun, kadmiyum, atık yağlar, tehlikeli sanayi atıkları, gibi tehlikeli malzemeleri ayrıştırmadan dere yataklarına, deniz kenarına, tarım alanlarına, sulak alanlara, vadilere ve yaşam alanlarına dökerek ikinci bir felaketin yaşanmasına neden olmuştur. Tehlikeli atık içeren molozlar havayı suyu ve toprağı kirleterek  insan ve çevre sağlığını çok ciddi olumsuz etkilemiştir. Bugün Hatay halkı hava kirlilik limitinin 4 katı fazla kirli havayı solumak zorunda bırakılmıştır. 
Hatay ilinde hava kirliliği sınır değerlerinin üstünde iken, deprem felaketinin yarattığı derin sorunlar ve depremin yarattığı ağır ekolojik sorunlar devam ederken, Yetkililer bu sorunları görmezden gelerek Hatay’ın dağlarını delik deşik edecek, tarımını ve yer altı sularını yok edecek, havasını kirletecek ve halkın sağlığını bozacak ÇED gerekli değildir kararlarıyla 60 adet taşocağının kurulumuna imza atmıştır. Planlanan taşocakları yerleşim bölgelerine ve Yaban Hayatı Koruma bölgelerine çok yakın olup ormanlık tarım ve mera alanlarında yapılmak istenmektedir. Taşocakları işletmesi sırasında her gün binlerce ton Amonyum Nitrat ve Fuel Oil karışımlı madde ve dinamitle yapılacak patlatmalardan oluşacak zehirli gazlar ve sarsıntılar çevre ve halk sağlığını olumsuz etkileyecektir. Hazırlanan ÇED raporları bilimsel olmamakla birlikte kes yapıştır yöntemiyle yazılmıştır. Planlanan taşocakları Hatay’ da çok ciddi ekolojik yıkıma neden olacağı açıktır.
Planlanan Taşocaklarında yüzbinlerce ton dinamit ve Anfo malzemesinin kullanılması sonucunda meydana gelecek sarsıntılar Hatay’ da depremden sonra yaşanan yer altı içme su kaynak sorununu daha da derinleştirecek olup taşocaklarının yüzünden Hatay susuz kalacaktır. Su biterse yaşam da biter.
Çalışma ruhsatları alınan taşocaklarıyla birlikte çoğu yerde inşaat ve yol yapımında malzeme üretimi yapan Kırma eleme, asfalt plent tesisleri ve beton santralleri gibi tesislerde kurulmaktadır. Bu tesislerde yaşam alanlarına ve su kaynaklarına çok yakın kurulmaktadır. Samandağ’ da yerleşim bölgelerinin ve zeytinlik alanının içerisinde, sulak alanlara çok yakın yasalara aykırı, Samandağ belediyesi tarafından mühürlü, Atatürk mahallesinde kurulan ve çalıştırılmaya başlayan Beton Santrali Çevre ve İnsan sağlığını çok ciddi olumsuz etkilemeye başlamıştır. Ayrıca Samandağ Çöğürlü’de çalışan Taşocağı da halkın yaşam alanlarını çok kirletmekle birlikte, Halkın sağlığını da bozmaya devam etmektedir.  
Depremin yıkıcılığını yaşayan bir kentin dağlarının tahrip edilmesi bilimsel değildir. Binaların ve yolların inşası için halkın yararına olacak başka bilimsel seçenekler mevcuttur. Yetkililerden HATAY’ DA yaşamı bitirecek olan, planlanan ve kurulan bütün taşocaklarının ve yaşam alanlarında kurularak halkın sağlığını tehdit eden kırma eleme tesislerinin, beton santrallerinin kapatmalarını talep ediyoruz. 
Mücadelemiz sorun çözülene kadar hukuksal ve demokratik olarak devam edecektir. Herkesin mücadeleye destek vermesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın ardından Atatürk Mahallesi sakinlerinden Emel Karaçay ve Çöğürlü Mahalle Muhtarı Kıymet Doğru da Samandağ'da kurulan Beton Santrali ile ilgili açıklama yaptı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları