Hatay Kent Konseyi Başkanlık Yarışına Mehmet Katırcıoğlu Da Katıldı Hatay Kent Konseyi Başkanlık Yarışına Mehmet Katırcıoğlu Da Katıldı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 114. Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı.    
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Yılmaz’ın başkanlığında, Kahramanmaraş Şairler Tepesi’nde gerçekleşen toplantıya Hatay Valisi Masatlı’nın yanısıra Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu katıldı.
DOĞAKA koordinesinde devam eden proje ve faaliyetler hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı ve 2024 yılı çalışma programı ve bütçesinin onaya sunulduğu toplantıda 2025 yılının çalışma programı ve bütçe hazırlıkları görüşüldü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç Yılmaz “6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinden bu yana, şehirlerimizin yeniden imar ve ihya sürecine yönelik projelere ağırlık veren Ajansımız, deprem öncesinde başlayan projelerin de tamamlanması için çalışmalar yürütmektedir. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanan Bölgesel Kalkınma Odaklı Afet Eylem Programı ile genel bütçe ve uluslararası fon kaynaklarından temin edilen bütçelerle çeşitli projeler hayata geçirilirken, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerinin Destekleme Programı, Üreten Şehirler Programı, Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı kapsamında da onaylanan projelerin uygulamalarına devam edilmektedir. Diğer taraftan, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Dünya Bankası iş birliği ile yürütülen Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi kapsamında, özel sektörün yararlanabileceği ve toplam bütçesi 5 Milyon Euro olan bir destek programı başlatıldı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Dünya Gıda Programı, İslami Dayanışma Fonu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Katar Fonu ile yapılan görüşmelerde, DOĞAKA tarafından uygulanacak yeni projeler için mutabakat sağlandı” dedi.
Vali Yılmaz, ayrıca yatırım ve proje ağırlıklı olarak devam eden faaliyetlerin yanı sıra ülke toprağının bereketini, kültürel birikimini ve el sanatları becerisini yeniden keşfetmeye, bu değerleri ekonomiye kazandırmaya yönelik “Anadolu’dakiler” adlı çalışmanın Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatıldığını belirterek konuşmasının devamında “Başvuru ve değerlendirme süreçlerinin tamamlandığı destek programında başarılı projelerin uygulanmasına 2 hafta içerisinde başlanabilecektir. Yatırım ve proje ağırlıklı olarak devam eden faaliyetlerin yanı sıra ülkemizin toprağının bereketini, kültürel birikimini ve el sanatları becerisini yeniden keşfetmeye, bu değerleri ekonomiye kazandırmaya yönelik “Anadolu’dakiler” adlı çalışma Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılmıştır. “Anadolu’dakiler” çalışması, 28 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımları ile yapılan lansman toplantısı ile duyurulmuştur. Osmaniye yerfıstığı ezmesi, Karatepe kilimi, Çağlayancerit cevizi, Kahramanmaraş oyma sandığı, Hatay cimemi ve Hatay ipeği bu toplantıda sergilenen ürünler arasında yer almıştır.” diye konuştu.
Vali Yılmaz, 2025 yılında da deprem sonrası yeniden ihya sürecine yönelik yatırım ve projelerin yanı sıra sanayide verimlilik ve yeşil dönüşüm çalışmaları, kırsalda ekonomik çeşitliliğin artırılması ve turizm altyapısının iyileştirilmesine yönelik projelere devam edileceğini söyledi.
Toplantı, 2025 yılı çalışma programı ve bütçe hazırlıklarının görüşülmesi ile sona erdi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları