CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Arsuz ilçesindeki sorunlar hakkında, basın açıklaması yaptı.
CHP Hatay Milletvekili Yıldırım Kara, Arsuz'un deprem sonrası yoğun bir göç alarak nüfusunun arttığını ve buna paralel olarak sorunlarının arttığını vurguladı.
Arsuz'da, en ivedi biçimde karşılanması gereken ihtiyaçların başında, tarımsal sulama altyapısının genişletilmesi olduğunu belirten, CHP Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Arsuz'un 21 bin hektarlık arazisinde, yani toplam yüzölçümünün neredeyse yarısında tarımsal üretim faaliyeti var. Ancak bu üretimi sürdüren çiftçiler, su kaynaklarına erişmekte zorlanıyor. Burada, herkesin gözü, Zilli Çayı üzerinde inşa edilecek olan Gönen Barajı'nda.” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, açıklamasında “Arsuz'un depremden sonra, güvenli olduğu düşüncesiyle yoğun bir göç aldığını hepimiz biliyor ve gözlemliyoruz. Arsuz'un nüfusu, gayrı resmi olarak, 300 bini aşmış; deprem öncesindeki nüfusunun üç katına çıkmış durumda. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, bu göç gerçeğini ancak belirli bir ölçüde yansıtabiliyor. Bu sistemin verilerine göre, 2019 yılında Arsuz'un nüfusu 99 bin civarındaydı; 2024'ün aralık ayında 109 bin olarak ölçülmüş ve 2023 ile 2024 arasındaki artış oranı yüzde 31 olarak gerçekleşmiş; böylece Arsuz, ilçelerimiz arasında, yıllık nüfus artış hızı en yüksek ikinci ilçemiz olmuş. Fakat bu sayılar Arsuz'a yerleşmekle beraber ikametini buraya taşımayanları, belki de resmi kayıtlarını hiç değiştirmemiş yurttaşlarımızı, doğal olarak, içermiyor. Günlük hayatın akışı içerisinde de Arsuz'daki nüfus artışının ne kadar gözle görülür olduğunu, bunun olumsuz sonuçlarını biliyoruz.
Bu sonuçların başını, elektrik ve internet altyapısının mevcut nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamaması çekiyor. Bunun yanı sıra sinyalizasyon sistemlerinin, yani trafik uyarı ve işaret cihazlarının, trafik ışıklarının sayıca yetersiz olduğunu, var olanların da düzgün biçimde çalışmadığını tespit ediyoruz. İmar düzenlemelerinin hem yurttaşlarımız arasında hem de belediye ve yurttaşlar arasında sorunlara yol açtığını; belediyenin ise sorumluluk alanındaki nüfusun artmasını karşılayacak personel ve ekipman kapasitesini haiz olmadığını gözlemliyoruz. Uzun yıllardır Arsuz'a doğal gaz verilmesini bekliyoruz ancak bugüne kadar yeterli ölçüde yatırım alamadık.
Arsuz'un 21 bin hektarlık arazisinde, yani toplam yüzölçümünün neredeyse yarısında tarımsal üretim faaliyeti var. Ancak bu üretimi sürdüren çiftçiler, su kaynaklarına erişmekte zorlanıyor. Burada, herkesin gözü, Zilli Çayı üzerinde inşa edilecek olan Gönen Barajı'nda. 4 bin 468 hektarlık alanı sulayacağı, 37 milyon metreküp su depolayabileceği planlanan proje, 2013 yılında alındığı yatırım programında beklemeye devam ediyor. Proje tutarının 2 milyar 865 milyon Türk lirası olarak belirlendiğini ama bugüne kadar hiçbir harcama yapılmadığını, son yatırım planında da bin lira tahsis edildiğini görüyoruz. Bu proje, yatırım planı içerisinde bir dolgu malzemesinden, satır dolduracak birkaç kelimeden fazlası değil. Oysa Arsuz'da, en ivedi biçimde karşılanması gereken ihtiyaçların başında, tarımsal sulama altyapısının genişletilmesi geliyor.
Bu yüzden hem merkezi hem de yerel idaredeki yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Arsuz'un elektrik, internet, trafik, güvenlik, imar ve tarım konusundaki sorunlarını çözmek için inisiyatif alın; özellikle Gönen Barajı'nın inşasını daha fazla geciktirmeyin.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı