SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgat’ta Filiz ve Yasin Yoldaş çifti, sürdürülebilir ata tohumlarının üretimini yapıp, yurdun dört bir yanından gelen taleplere yanıt vermeye çalışıyorlar. Uzun yıllar şekli, rengi ve gramajı değişmeden tekrar üretilebilen ata tohumu, hiçbir katkı maddesi ve kimyasal kullanmadan üreten çift, gelecek nesillere sürdürülebilir sağlıklı tohumlarla birlikte kaliteli meyve ve sebzeler bırakmak istediklerini söyledi.
Yozgat merkez Sarıhacılı Mahallesi’nde tarlası bulunan Filiz ve Yasin Yoldaş çifti, GDO'lu ve hibrit ürünlerin bütün hastalıkların kaynağı olduğunu kaydetti. Kendilerinin de buna çözüm olarak ata tohumunu yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydeden Yoldaş çifti, Yozgat’ta geçen yıl 500 kişiye ata tohumu dağıtımı yaptıklarını bildirdi. Yurt genelinde Birlik ve Dayanışma Bahçeleri denilen bir grup kurduklarını aktaran Filiz Yoldaş, farklı illerde ata tohumuna yönelik çalışmalar yaptıklarını, elde ettikleri tohumların ücretsiz dağıtımını yaparak, yaygınlaştırılmasına çalıştıklarını aktardı.
"GDO’LU VE HİBRİT TOHUMLARA SAVAŞ AÇTIK"
Yozgat Ata Tohum Grup Yöneticisi Yoldaş Bahçesi sahibi Filiz Yoldaş, bu yıl yetiştirdikleri 90’ı domates çeşidi olmak üzere 150 çeşit sebze tohumu üretimine yönelik ekim yapıp, şimdi de hasada başladıklarını söyledi. Toplanan ürünlerden ata tohumu elde edeceklerini vurgulayan Yoldaş, şöyle konuştu:
"Bizler GDO'lu hibrit ürünleri ve tohumlarını topraklarımızı ve insanlarımız zehirlediği için çocuklarımızın ve gençlerimizin daha sağlıklı bir nesiller yetiştirmek için, daha sağlıklı gıdalar tüketebilmeleri için GDO’lu ve hibrit tohumlara savaş açtık. Bütün gıdaların, bütün zehirlerin başı bu tohumlar ve ürünleridir. Bizler ata tohum üreterek, anlatarak ve dağıtarak hem topraklarımızı hem insanlarımızı hasta olmaktan kurtarmayı amaçlıyoruz. Bu bizim vatanımıza, insanlığımıza bir borç diye biliyoruz. Ata tohumu kendi tadı, kokusu, gramajı, rengi, ağırlığı değişmeyen, kendinden tekrardan türünden tohum alınarak üretilebilen tohumlardır. Bu tohumları iki dönümlük bahçemizde Birlik Dayanışma Bahçeleri üyeleriyle beraber 25 bahçe olarak üretip Türkiye geneline dağıtıyoruz. Yaklaşık 90 çeşit domates olmakla beraber 150 çeşit tohumumuz, çeşidimiz mevcut. Fasulye çeşitlerimiz, mısır, kavun, karpuz, patlıcan, biber, salatalık, mısır çeşitlerimiz, bütün sebze çeşitlerimiz mevcut. 150 çeşit olmak şartıyla bunları ürettikten sonra dağıtım yapıyorsunuz."
“TÜRKİYE GENELİNDE ÜCRETSİZ TOHUM DAĞITIMI YAPIYORUZ”
Bu işi 5 yıldır yaptığını, 3 yıldır da diğer gruplara tohum gönderdiğinin altını çizen Yoldaş, açıklamasını şöyle tamamladı:
"İki yıldır kendi grubumuzu kurduğumuz için Yozgat'ta geçen yıl dağıtımını yaptım. Yaklaşık 500 kişilik bir dağıtım yaptım. Bu yıl hem Yozgat içine hem de çevre illerden 3 ile yaklaşık bin kişilik tohum dağıtmayı planlıyoruz. Birlik Dayanışma Bahçeleri üyeleri olarak 25 bahçeyiz, 11 ilde ve Türkiye genelinde ücretsiz tohum dağıtımı yapıyoruz. Aynı zamanda bu grubumuza dahil olarak bir de ağır engelli çocukların olduğu bir grup açtık. Oraya her türlü tohum olarak, fide olarak, ürün olarak yardım yapıyoruz. Amacımız o çocukların doğayla, toprakla doğal ürünlerle ve atalık tohumlarla ilgilenmeleri, hem mutlu olmaları hem de sağlıklı ürünler yemeleri."