Hatay Kent Konseyi Başkanlık Yarışına Mehmet Katırcıoğlu Da Katıldı Hatay Kent Konseyi Başkanlık Yarışına Mehmet Katırcıoğlu Da Katıldı

Geçtiğimiz gün Samandağ gündemine bomba gibi düşen bir toplantı gerçekleşti. 
Samandağ Belediyesi, Meydan Sahili ile Çevlik arasında konutları, iş yerleri bulunan vatandaşları bir toplantı yapmak üzere Samandağ Belediyesine çağırdı. 
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki; bu tür halkı ilgilendiren konuların basına kapalı yapılması noktasında Samandağ Belediyesinin daha dikkatli davranmasını, daha şeffaf ilerlemesini hem halkın haber alma özgürlüğünü hem de şeffaf belediyecilik anlamında daha kapsayıcı olacağının düşüncesindeyiz. Toplantıya basını davet edip çekim yapmayın demenin doğru olduğunu düşünmüyoruz. Toplantıda gündeme gelen konuya geçersek; Meydan Sahili’nden Kapısuyu’na kadar uzanan sahil şeridinde 184 yapıya yıkım kararı çıkarıldı. Yıkım kararı valilik tarafından Samandağ Belediyesine tebliğ edilmiş. Burada sıkıntı olarak gördüğümüz şey, ortada yıkım kararının bir gerekçesinin olmaması. Yani bu yıkım kararı, sahil şeridinde kıyı kenar çizgisi dahilinde bir yıkım kararı mı yoksa ruhsatsız oldukları için bir yıkım kararı mı? Bununla ilgili hiçbir bilgi yok.
Sadece koordinatları verilen 184 yapının yıkılması talimatı verilmiş. Bunun açıklanabilecek bir yönü yok. Samandağ halkı 6 Şubat depreminden sonra hak sahibi oldukları evlerini beklerken, evleri yıkılan insanlar Meydan’da, Çevlik’te, Deniz’de belli bir süre de olsa evlerini alana kadar konaklıyor. Bu karar, orada konaklayan insanlara zulüm üstüne zulüm yapmaktan başka bir şey değil.
Devletin ve bu konuda yetkili bütün kurumların ilk önce Samandağ halkının hakkı olan konutları yapıp teslim etmesi gerekiyor mu?
Samandağ halkı evlerine sahip olduktan sonra yapılması gereken ne varsa yapılabilir. Ruhsatsız yapılarla ilgili işlem yapılması gerekiyorsa, kıyı kenar çizgisiyle ilgili sorun varsa ve ya Samandağ’ın daha güzel bir kent olması için Çevre Şehircilik Bakanlığının, Samandağ Belediyesinin, valiliğin bir çalışması olur; herkes buna onay verir.
Sayın Hatay valisi, hangi gerekçeyle Samandağ’da yıkım talep etmiş merak ediyoruz, merak ettiğimiz bir şey daha var; Samandağ belediyesine  tebliğ edilen yıkım kararının Hatay geneli kaç belediyeye tebliğ edildiği. Öyle ya ruhsatsız yapılara yıkım emri varsa Hatay geneli uygulanması gerek miyor mu?
Samandağ Belediyesinde yapılmış olan toplantıdaki ikinci bir konu da gelen başka bir tebligatla Samandağ içerisinde bulunan kamuya ait parsellerde bulunan konutların yıkılması. Bu kararlarla 6 Şubat depreminden sonra halka zulümden başka bir şeyi reva görmüyor musunuz? Sokakta, çadırda, konteyner kentte olan insanların sayısını mı arttırmaya çalışıyorsunuz? 6 Şubat depreminden beri Samandağ halkının yaşadığı zulüm ve sıkıntıların günden güne azalması gerekirken bu yapılanlar sıkıntıları artırma çabası mıdır, biz bunu anlayabilmiş değiliz. Geçtiğimiz gün yapılan toplantıda konuşulan bir diğer konu ise imar kanununa uygun olmayan, Samandağ’ın neresinde olursa olsun, binaların mühürlenmesi ve yıkılması talimatı.
Samandağ halkına hak ettiği konutları vermediğiniz sürece, barınma sorununu çözmek için mecbur kalan bu halkın kamuya veya kendine ait bir parsele yapmış olduğu binayı yıkmak ne kadar vicdana sığıyor? 
Düne kadar rezerv alan ilan ederek insanların mülklerine çökme projesini bu halk kabul etmedi diye şu anda başka bir cezalandırma yöntemi mi deneniyor? Bu halk rezerv alana topyekûn karşı çıkmıyor. Karşı çıktığı rezerv alan yasasıyla uygulanmaya çalışılan ama anayasal hakları olan mülkiyet haklarının ellerinden alınması. Biz bunun neresini savunabiliriz?
Daha güzel bir Samandağ hepimizin arzusu. Ancak bu, insanların mülkiyet haklarını gasp etmekle çözülebilecek bir konu değildir. Daha çok insanın konteyner kentte olması, daha çok insanın barınma sıkıntısı yaşaması kimseye bir şey kazandırmaz. 
Bu noktada Samandağ Belediyesinin bu tebligatlarda ve buna benzer işlemlerde göstermesi gereken duruşu da Samandağ Belediyesinden ve belediye başkanından bekliyoruz. Belediye başkanı sayın Emrah Karaçay’ın gerekli hassasiyeti gösterip, halkın haklarını savunan bir çizgide olmasını ve etliye sütlüye karışmıyorum modundan çıkmasını istiyoruz. 
Toplu konutlar yapılıp bütün hak sahibi olan vatandaşlarımız evlerine kavuşana kadar Samandağ Belediyesine tebliğ edilen yazıların Samandağ halkı nezdinde hiçbir geçerliliği yoktur. Seçilmişlerin de halkın yanında durarak halkın haklarının korunmasında gerekli mücadeleyi göstermeleri gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı da kamuoyuna iletiyoruz.
Cemre Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yusuf Aslan
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları