“Tüm kamuoyunu beton santraline karşı mücadeleye çağırıyoruz.” “Tüm kamuoyunu beton santraline karşı mücadeleye çağırıyoruz.”

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden tam olarak 18 ay geçti.
Yaşadığımız deprem felaketinde en fazla yıkımın yaşandığı ilçelerden biri olan Samandağ’da             geçen 18 ay’da devam eden yıkımları bir kenara bırakacak olursak, depremde ailesini, yakınlarını kaybeden depremzedeler hala konteynerde, bir kısmı da çadırda yaşamaya devam ediyor.
Geçen süre zarfında rezerv alan konusunda büyük bir mücadele veren depremzede halka yetkililer tarafından sonlandırıldığı açıklaması yapılsa da gerçekte resmi bir yazı ile bildirim yapılmadığı için tehlike savulmuş gözüyle bakamıyor.
Samandağ’ da hala evi teslim edilen bir tane hak sahibi olmadığı gibi 7-8 bin civarında olduğu ifade edilen hak sahipleri için yapılacağı söylenen ve sadece 424 tane konut için temeli atılan TOKİ konutlarında skandal görüntüler kamuoyu gündemine düşünce düzeltileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı. Fakat geçtiğimiz birkaç gün içinde yeni olduğu ifade edilen görüntüler yeniden paylaşılmaya başlandı. Ve paylaşılan görsellerde hiçbir düzelme olmadığı görülüyor.
Yaşam alanlarının orta yerine doğa ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan beton santrali yapılıyor, halkın onca tepkisine ve kaçak olduğu ifade edilmesine rağmen yetkililerden ses soluk çıkmıyor.
Bunun yanında depremin yerle bir ettiği kentte üretim yapmaya çalışan çiftçi, ayakta durmaya çalışan esnaf artan maliyetler ve kötü giden ekonomik ortam ve enflasyon nedeniyle her geçen gün daha da çıkmaza giriyor.
Yaşadıkları bunca olumsuzluk içinde Samandağlı toprağını terk etmeyerek inatla “ gitmedik buradayız” demeye devam ediyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları