Hatay'dan Adil Mücbir Sebep Çağrısı Hatay'dan Adil Mücbir Sebep Çağrısı

30 Kasımda sona erecek olan Mücbir sebep halinin uzatılmasını için Hatay’da sivil toplum örgütleri bir kez daha ayağa kalktı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile çok sayıda oda başkanının da destek verdiği açıklamada, Hatay’ın yaşadığı yıkımın ardından 3 aylık uzatmaların yeterli olmadığı vurgulandı. 30 Kasım itibariyle sona erecek mücbir sebep uygulamasına ilişkin ortak bir açıklama daha yaptılar.
HATAY BU TUTUMU HAK ETMİYOR!”
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK), depremde yerle bir olan Saray Caddesi’nde enkazlar arasında sembolik bir basın açıklaması düzenleyerek mücbir sebep halinin uzatılması çağrısında bulundu.
Antakya Saray Caddesi eski Anadolu Restaurant önünde düzenlenen ortak basın açıklamasında, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu ,.HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz ve birçok oda başkanının katıldığı basın açıklamasında Hatay’ın bu tutumu hak etmediğini dile getirdiler.
ATSO, HESOB VE SMMM Odalarının yaptıkları ortak basın açıklamasını ATSO Başkanı Hikmet Çinçin okudu.
ATSO Başkanı Çinçin, 30 Kasım’da sona erecek olan mücbir sebep uygulamasının Hatay için yeterli olmadığını ve hayat normale dönene kadar bu konunun tekrar gündeme getirilmemesi gerektiğini söyledi.
Çinçin, Hatay halkının, tüccarının, esnafının her üç ayda bir süre uzatma telaşıyla boğuşmasının son bulması gerektiğini belirterek, “Hatay için ‘mücbir sebep’ uygulamasının gerekçelerini oluşturan hiçbir sorunun 30 Kasım’da normale dönmemiş olacağını bu günden ön görmek hiç de zor değil” dedi.
“HATAY’IN ÇOK ÖTESİNDE DESTEKLERE İHTİYACI VAR”
Çinçin, üçer aylık periyotlarla uzatılan mücbir sebep uygulamasının içeriğinin vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri, tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ve deprem öncesi tahakkuk etmiş vergilerin ödeme sürelerinin uzatılmasından ibaret olduğunu hatırlattı. Başta Hatay olmak üzere depremden etkilenen illerin çok ötesinde desteklere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çinçin, “Hatay’da yıkım, toz, inşaat ve korku iklimi sonlanana kadar; yatırım ve girişim ortamı oluşana kadar, işyerleri kendi yerinde açılıp, ticaret ve alışveriş olağanlaşıncaya kadar, barınma sorunu çözülüp, sağlık ve eğitim prefabrik olmaktan çıkıncaya, tarım ve hayvancılık verimli hale gelinceye kadar, insanlarımızın psikolojisi ile beraber ekonomisi de düzelinceye kadar deprem yaşamayan diğer şehirlerden ayrı tutulması gerektiğini aylardır ifade ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“ASIL GÜNDEM KALKINMA OLMALI”
“Mücbir sebep” uygulamasının uzatılması yerine Hatay'ı ayağa kaldıracak özel teşvik programları, hibe ve fonlar ile özel bütçe talep ettiklerini belirten Çinçin, “Mücbir sebep uygulamasının Hatay’da hayat normale dönene kadar ertelenmesi sağlanmalıdır. Asıl gündem, ilimizin ‘Kalkınmada Öncelikli İl’ statüsüne alınması olmalıdır.” dedi. “Yıkılmış bir şehirde beyan da olmaz, vergi de alınamaz” sözlerini hatırlatan Çinçin, yetkilileri bir kez daha uyardı.
“HAKKIMIZ OLANI İSTEMEKTEN GERİ DURMAYACAĞIZ”
Çinçin, maddi ve manevi yıkıma rağmen sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını ve fedakarlık yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Ancak, hakkımız olanı istemekten de, mağduriyetimizin giderilmesi için kamuya düşen sorumlulukları ve gerekli desteği talep etmekten de bir adım geri durmayacağız! Her şeyini kaybetmiş Hatay halkının umudunu büyütecek müjdelere ihtiyacı vardır.” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları