TGC’nin Hatay Ofisi Hizmete Girdi TGC’nin Hatay Ofisi Hizmete Girdi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bazı programlara katılmak ve incelemelerde bulunmak için Hatay'a geldi.
İlk olarak Hassa ilçesindeki Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. kısım alanında incelemede bulunan Yumaklı, asrın felaketini yaşayan şehirlerde su yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirterek  “depremden etkilenen hatay dahil 11 ilimiz için planladığımız 46 milyar liralık su ve sulama yatırımının 16 milyar liralık kısmını tamamladık.” dedi.
Devletin vatandaş için var olduğunu aktaran Yumaklı, "22 yılda ülkede 10 binin üzerinde su ve sulama tesisi, baraj, taşkın koruma yatırımı yapmış durumdayız. Bunların bugünkü rakamları itibarıyla değeri yaklaşık 2,5 trilyon lira. Hatay'da da 26 milyar liranın üzerinde bir rakamla 122 tesis hayata geçirilmiş oldu. Hatay denilince ilk akla gelen elbette Asi Nehri oluyor. Asi Nehri'nde 2023 yılında yaklaşık 40 kilometrelik bir kanal temizliği gerçekleştirilmişti. Asi Nehri'nin ıslahını kısım kısım planladık. Planlandığı gibi ve projelere uygun bir şekilde tamamlamış olacağız. Şu anda bulunduğumuz yer Tahtaköprü Barajı'nın sulamasıyla alakalı daha doğrusu sulama bölümüyle ilgili bir kısımdayız. Tahtaköprü Barajı'nın yükseltilmesiyle ilgili işlemin tamamlandığını belirtmek istiyorum. Aslında komple bir bütün ancak 9 farklı kademeden oluşuyor. Birinci kısım işi yani şu anda içinde bulunduğumuz yer bu 9 kademeden sadece bir tanesi. Bu projenin toplam maliyeti 24 milyar lira. Yaklaşık 450 bin dönümlük bir alanın sulamaya açılması söz konusu olacak. Bu iletim hattının sadece bu iletim hattının maliyeti 4,2 milyar lira civarında. Ana iletim hattında da inşaat işlemleri devam ediyor." dedi.
Bakan Yumaklı, sulama inşaatının bitmesiyle 14 köyün toplulaştırma çalışmalarının tamamlanacağını ifade etti.
Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımı planlandığını dile getiren Yumaklı, "Bunların 16 milyar kısmı tamamlandı, 30 milyar liralık bir yatırım devam ediyor. Bunları da en geç 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Inşallah hem başta Hatay olmak üzere bütün deprem bölgesinin hızlıca ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmayı tamamlamış olacağız." dedi.
BAKAN YUMAKLI, SEKTÖR PAYDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Yumaklı, daha sonra Hatay Valiliğini ziyaret ederek değerlendirme toplantısına katıldı.
Bakan Yumaklı, Valilik ziyareti sonrası AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin kentteki etkilerine değinen Yumaklı, afette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.
Yumaklı, Hatay'da depremin ardından yapılması gereken çalışmalar için hep birlikte gayret ettiklerini belirterek "Bütün olumsuzluklara rağmen bölgedeki çiftçiler ve üreticiler, üretimden vazgeçmedi. Bakanlığımız uhdesinde olan konular itibarıyla kendilerine müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.
Hayvansal üretim ve su ürünleri planlamasının ardından bitkisel üretim planlamasının da hayata geçirildiğini dile getiren Yumaklı, çalışmalara katkı sunan üreticilere ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
"İÇME SUYU VE SULAMA KONULARINI BÜTÜN GAYRETİMİZLE TAMAMLAMAYA ÇABALIYORUZ"
Bakan Yumaklı, uzun dönem yağışlarının iklim değişikliğinin etkisiyle kısa zamanda dar alanlara yağmasının taşkın riski oluşturduğunu belirterek "İklim değişikliğinin etkisini su başlığında değerlendirerek, gerekli tedbirleri alıp yatırımları yapmaya devam ediyoruz. Hatay'ın geçmişte hem taşkınlarla alakalı hususları hem de suyla alakalı ihtiyaçları oldu. Bunlarla alakalı bugün sabahtan itibaren Hatay'da ihtiyaç olan, daha önce duyurduğumuz, hâlihazırda yapımı, planı, projesi devam edip yürürlüğe alınacak hususları da yerinde gördük çünkü çok önemli. Hatay'da su kısıtı olan 2 ilçemiz var. Tarımsal Üretim Planlaması'nda su kısıtı olan ilçelerde üretim planlamasına dâhil ürünlerin üretilmesi durumunda orada ekstradan bir su kısıtı desteği verilecek." dedi.
Bölgenin hayvansal üretimde de önemli kapasitesinin olduğuna işaret eden Yumaklı, depremlerin ardından duraksayan performansı harekete geçirmek için farklı projelere devam ettiklerini anlattı.
Bakan Yumaklı, tüm bakanların depremin etkilerini yok etme amacıyla gece gündüz çalıştığını vurgulayarak "Bakanlıkların koordinasyon içerisinde çalıştığını belirtmek istiyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız konutlarla alakalı konularda hakikaten çok üstün çaba sarf ederken biz de Devlet Su İşleri ile hem şehrin ihtiyacı olan içme suyu hem de sulama konularını bütün gayretimizle tamamlamaya çabalıyoruz." diye konuştu.
YUMAKLI, HATAY'A KAZANDIRILACAK HİZMETLERİ ANLATTI
Kentte içme suyuyla alakalı ihtiyaç duyulan projeleri bitirdiklerini dile getiren Yumaklı, "Hatay'da 17 milyar liralık kaynakla 11 eseri daha hizmete alacağız. Özellikle Hatay Hassa Sulaması Deprem Hasarları Rehabilitasyonu, Reyhanlı Barajı sulamasının birinci ve ikinci kısım ikmalleri ile 4 taşkın ve 4 içme suyu temin projesi var. İklim değişikliği konusunda sadece kuraklık değil aynı zamanda diğer hususları da göz önüne almamız gerekiyor. Bu projeler sayesinde yaklaşık 350 bin dekara yakın alan sulamayla ilgili sorununu halletmiş, 6 mahalle ve 1 ilçe merkezi taşkınlardan korunmuş, bir ilçe merkezinin de ana isale hattı yenilenmiş olacak. TOKİ ile alakalı da altyapı olarak kendimize düşen görevleri de tamamladık. 4,6 milyon metreküplük suyu da temin etmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
YUMAKLI, DÖRTYOL’ DA NARENCİYE HASADINDA SEZON AÇILIŞINI YAPTI
Bakan Yumaklı, kentteki programı kapsamında Dörtyol ilçesinde Latif Çınar'a ait narenciye bahçesinde yapılan hasada da katıldı. Çiftçilerle ürün toplayan Yumaklı, hasadın bereketli geçmesini diledi.
Yumaklı, gazetecilere, narenciye sezonunun açılmaya başladığını söyledi.
Portakal, mandalina, greyfurt ve limonun bu yıl da önemli ürünlerinden olacağını dile getiren Yumaklı, "Geçtiğimiz yıl 8 milyon tona yakın narenciye hasadı yapılmıştı. Bu yıl rakamın bir miktar daha düşüğü olacak diye öngörüyoruz." dedi.
Yumaklı, narenciye ürünlerine ilişkin alınan tedbir ve kararları uygulamaya başladıklarını belirterek konuşmasında "Ürünlerin üretilmesinden ziyade bunların sanayisi konusu son derece önemli. Bugün elbette ürünler son derece temiz, taze şekilde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüketicilerin ellerine, raflara ulaşıyor ancak tarımsal sanayi kısmı da son derece önemli. Dolayısıyla bu bölgede özellikle tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere çok farklı yatırımların yapılmasını sağlayacağız inşallah." dedi.
Bakan Yumaklı, hasat sezonunun tüm üreticilere büyük katkılar getirmesini temenni etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha sonra  Dörtyol Ak Parti İlçe Teşkilatının yeni merkezinin açılışına katıldı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları