Yerel

“Biz Bu Çağda Suyumuz Yok Demeye Utanıyoruz, Yetkililer Bize Susuzluk Yaşatmaya Utanmıyor”

Hatay/ Samandağ Cemal Gürsel Mahallesinde vatandaşlar yaklaşık on gündür kendilerine su verilmediğini belirterek, sorunlarına çözüm üretmeyen yetkililere tepki gösterdi.

Hatay/ Samandağ Cemal Gürsel Mahallesinde vatandaşlar yaklaşık on gündür kendilerine su verilmediğini belirterek, sorunlarına çözüm üretmeyen yetkililere tepki gösterdi.
Samandağ Cemal Gürsel Mahallesi İngiliz Okulu Caddesi’nde (Jan- Suphi Beyluni Lisesi ve Zübeyde Hanım Ortaokul civarı) ikamet eden vatandaşlar uzun süredir gerekçesiz bir şekilde kesilmiş olan ve on gündür verilmeyen sular nedeniyle, yetkilileri görevlerini yapmaya davet ederek tepkilerini dile getirdiler.
“ARIZA VARSA EN FAZLA İKİ GÜN SU KESİLİR”
Mahalle sakinlerinden Semir Çiçek, sularının yaklaşık on gündür akmadığını belirterek “Her yıl aynı sorunu yaşamaktan bıktık. Arıza vardır su kesintisi olur ama bu en fazla iki gün olur. Günlerdir evlerimizde su akmıyor. HatSu’yu defalarca aradık ya telefonlara cevap verilmiyor ya da cevap verilirse sorunumuzun neden kaynaklandığı hakkında ve ne zaman çözüleceği ile ilgili yeterli ve doyurucu bilgi verilmiyor. Arıza mı var? Sorun ne? Biz niye susuz kalıyoruz. yıl olmuş 2024 biz su sıkıntısı yaşıyoruz.” dedi.
“KUYUDAN SU ÇEKEREK TEMİZLİK YAPIYORUZ”
Cemal Gürsel Mahalle sakinlerinden Pınar Doğru, yaşadıkları su sorunu yüzünden bahçelerinde bulunan kuyudan su çekerek sorunu çözmeye çalıştıklarını belirterek “Kaç gün oldu mahalleye su verilmiyor. Bu kadar uzun süren su kesintisinde insan kokar. Bizim evimizin bahçesinde kuyu var ve bu kuyudan çektiğimiz su ile temizlik yapmaya çalışıyoruz. Bu su da çok sağlıklı değil bunu biliyoruz ama başka da çaremiz yok. Bulaşık yıkadığımızda bunu net görebilirsiniz. Mecburiyetten kullandığımız kuyu suyu nedeniyle çocuklarımızın sağlığı da tehlikede. Küçük çocuklarımız var dikkat etmeye çalışıyoruz ama adı üzerinde bu çocuk bilmeden ağızlarına bu suyu alsalar hasta olmaları kaçınılmaz. Çocuklarımız hasta olsa bunun vebali tüm yetkililerin boynunda.” ifadelerine yer verdi.
“BU ÇAĞDA HALA SUSUZUK ÇEKİYORUZ, SU DERDİMİZ VAR DEMEYE BİZ UTANIYORUZ”
Yaşadığı su sorunu nedeniyle tepkisini dile getiren Ata Uzel “Bir ilçenin kaderi mi bu yıllardır Samandağ’ da su sorunu yaşıyoruz. 21. yüzyıl olmuş hala Samandağ’ da su yok, yol yok, elektrik yok. Ben kimin yetkili olduğuyla ilgilenmiyorum Samandağ Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi, HatSu “halkın bu sorunu var. “deyip halkını duymalı ve sorunu çözmek için adım atmalı. Ama maalesef Samandağ’ da kim seçilirse seçilsin aynı sorunlar devam ediyor. Biz gazetecileri buraya çağırıp evimizde on gündür su yok demeye utanıyoruz. Yetkililer Samandağ’ın sorunlarını çözmemek yerine bizi bu sorunlarla baş başa bırakmaktan utanmıyor.” dedi.
“VARDİYALI SU NÖBETİ TUTUYORUZ”
Defalarca HatSu yetkililerini aradığını belirten Uzel, sözlerini “Su geldi gelecek diye geceleri komşularımızla sabahlara kadar vardiyalı bir şekilde nöbet tutuyoruz. Bu rezilliği bize yaşatanlarda utanma olsa halkına bu zulmü yapmaz.” diyerek sürdürdü.
“ELLERİMİZE BİDONLARI ALIP YOLLARA MI DÖKÜLELİM?”
Samandağ’ın su kaynakları yönünden çok zengin bir ilçe olduğunu belirten Nejdet Şahinoğulları “İlçede su sorunu olsa dersiniz ki Samandağ su kaynağı az olan bir ilçe ondan yaz kurak geçince sularımız akmıyor. Ama böyle bir durum da söz konusu değil. Samandağ’da Karaçay barajı yapıldı. Bu Samandağ’ın suyu. Bu suyu ilçeye aktarıp yıllardır yaşanan sorunu çözeceklerine, önce başka yere aktardılar. Önce buranın sorununu çöz, sonra da diğer yerlere aktar. Ama yok biz hep üvey evlat. Kim seçilirse seçilsin bu değişmiyor maalesef. Yıllardır hiçbir yetkili soruna ilaç olmamış. Biz hep aynı sorunları yaşayıp duruyoruz. Ne istiyorlar sesimizi duyurmak için ellerimize bidonları alıp yollara mı dökülelim” dedi.
“BİZ BAHANE DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ”
Yılmaz Oğur, su soru yaşadıklarını mahalle sakinleri olarak defalarca yetkililere aktardıklarını belirterek “Günlerce bir mahalleye su gelmez mi? Adağımız var, bayramımız var. Evlerimizde bir damla su yok. Bir gün arayla su verseler buna bile razı olacak hale getirdiler. Hiç olmazsa deriz ki “Bugün var yarın yok. Depolarımızı doldururuz onunla idare etmeye çalışırız. Ama günlerce susuz kalınır mı? Suyumuzun akmadığını yetkililere aktardık, sorun neden kaynaklı ise çözülsün diye bilgilendirdik. Şaka gibi cevaplar veriliyor “Yok sulama yapıldığı için böyle” gibi cevaplar alıyoruz. Madem öyle sıraya koy, biz derdimiz çözülsün istiyoruz. Bahane duymak istemiyoruz.” dedi. 
“SU VERECEKLER DİYE YOLLARI KAZIDILAR YOLLARIMIZDAN DA OLDUK” 
Samandağ’ da bir türlü çözülmeyen su sorunu olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Özgür Doğru “ Bulunduğumuz bölgede hem Zübeyde hanım Ortaokulu, hem de Jan- Suphi Beyluni Lisesi var. Bu bölgede iyi kötü çözülmüş bir yolumuz vardı. “Bundan böyle evlerde on iki saat sular akacak” dediler ve yolları kazıdılar. Sorun değil madem su için kazılıyor iyi bir şey yapılacak dedik.
Gelin görün ki sular yine akmıyor, biz yine susuz kaldık. Yapılan çalışma su verilecek diye yapıldı. Ama gelin görün ki yine günlerce suların akmadığı oluyor. Su verilecek diye yolları kazdılar, hem su verilmedi hem de var olan yollarımızdan olduk.” dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı