Yerel

“Cumhuriyetin Temellerine Yönelik Saldırılara Karşı Sessiz Kalmayacağız!”

Eğitim-İş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a karşı tüm Türkiye’de suç duyurusunda bulunarak Adliye binaları önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinin değiştirilmesi gerektiğine dair açıklamalarına tepki göstererek suç duyurusunda bulundu.                                                  
Eğitim-İş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a karşı tüm Türkiye’de suç duyurusunda bulunarak Adliye binaları önünde basın açıklaması yaptı. 
Eğitim-İş, Cumhuriyetin temel ilkelerini savunmak ve halkın iradesini korumak amacıyla suç duyurusunda bulunduklarını vurguladıkları açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ve Anayasamızın değiştirilemez maddelerine yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" ifadesinin değiştirilmesi gerektiğine dair açıklamaları, Cumhuriyetimize ve aynı zamanda anayasal düzenimize doğrudan bir saldırıdır. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerinin ve Anayasası'nın yok sayıldığı, değişmez hükümlerinin tartışmaya açıldığı bir sistem Cumhuriyet değil, meşrutiyettir! Bugün bu sistemin güncel adı, "şahsım devletidir!"
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tartışmaya cüret edenler, "şahsım devleti" yaratanlar ve onlara destek olanlardır! Meclis temsiliyetinin, halkın iradesinin yok edildiği bu sistemin savunucuları, Cumhuriyet’in kazanımlarını yıkmak için adım atmaktadır. Ancak şunu unutmamalılar: Bu ulusun geçmişi, bağımsızlık mücadelesiyle, Cumhuriyet’le ve Atatürk devrimleriyle yoğrulmuştur. Cumhuriyetin temellerini sarsmaya yönelik her girişim, sadece halkın egemenliğine değil, ülkemizin bağımsızlığına da yapılan bir saldırıdır!
Anayasamızın 4. maddesi, bu ülkenin bayrağını, başkentini ve yönetim şeklini koruma altına alırken, bu ilkelerin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini net bir şekilde belirtmektedir. Bu temellere yönelik saldırılar, yalnızca hukuki değil, tarihsel ve toplumsal bir ihanet anlamına gelir.
Eğitim-İş olarak, Numan Kurtulmuş’un sözlerine karşı, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini savunmak ve halkın iradesini korumak için tüm Türkiye’de bugün suç duyurusu dilekçelerimizi veriyor ve Adliye binaları önünde basın açıklamamızı yapıyoruz. 
Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak varlığını koruma yolunda, bu tür saldırılara karşı en sert tepkiyi vermekten asla geri durmayacağız. Şahsım devleti yaratanlar bilsin ki, Cumhuriyet bu topraklarda sonsuza dek yaşayacak, Atatürk’ün devrimleri sarsılmaz bir iradeyle korunacaktır!"
Eğitim İş Tarafından Cumhuriyet Savcılığına sunduğu dilekçe örneği:
…….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYETÇİ    : ……………………(EĞİTİM-İŞ ……. Şube/Temsicilik  Başkanı)
Adres: 
ŞÜPHELİ    : Numan KURTULMUŞ( TBMM Başkanı)

SUÇ TARİHİ    : 10/10/2024

SUÇ        : 5237 s. Türk Ceza Kanunu m.309 (Anayasayı İhlal), m.257 (Görevi Kötüye Kullanma)
KONU    : Anayasayı İhlal ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarını işleyen şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılması talebimiz  hakkındadır. 
AÇIKLAMALAR
1-Basına yansıyan haberlerden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan KURTULMUŞ'un 10 Ekim 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı'nda yapmış olduğu konuşmada; Anayasamızın değiştirilemez hükümlerinden olan ve 3. Maddesinde yer alan "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür." tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" şeklinde Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine saldırı niteliğinde açıklamalarda bulunmuştur. 
2-Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini ve temel değerlerini güvence altına alan anayasanın ilk dört maddesi, Atatürk devrimlerinin ve bağımsızlık mücadelesinin bir mirasıdır. 
TBMM Başkanı Numan KURTULMUŞ’nun Anayasamızın değiştirilemez maddelerinden olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı, başkenti ve yönetim şekline dair olanları değiştirme teklifini gündeme getirmesi, bu değerlere açık bir saldırıdır. Anayasamızın 4. Maddesinde bu ilkelerin korunması güvence altına alınırken, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini açıkça belirtmektedir.
Şüphelinin yapmış olduğu bu açıklamanın Türk Ceza Kanunu 309. Maddesinde düzenlenen;
Anayasayı ihlal
Madde 309- (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.
(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.
(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

 Suçunu işlediği ortadadır. 
3- Ayrıca Cumhuriyetimizin bu temel taşlarını yerinden oynatmaya yönelik her girişim, ulusumuzun birliğini ve ülkemizin bağımsızlığını hedef alır. Numan Kurtulmuş’un bu açıklamaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenine yönelik açık bir tehdit niteliğinde olup, yerine getirmekte olduğu TBMM başkanlığı görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği de açıktır. 
Şüphelinin yapmış olduğu bu açıklamanın ayrıca Türk Ceza Kanunu 257. Maddesinde düzenlenen;
Görevi kötüye kullanma[92]
Madde 257- (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçuna da vücut verdiği açıktır. 
4-Anayasamızın değiştirilemez maddeleri, milletimizin ortak iradesini ve bağımsızlığını temsil etmektedir. Bu değerlere yönelik saldırılar, yalnızca hukuki değil, tarihsel ve toplumsal sorumluluk da gerektirmektedir. Kuruluşundan bu yana tartışmaya açılmayan bu maddeler, Atatürk devrimlerinin bir parçası olup, cumhuriyetimizin temellerini oluşturmaktadır. Bu temel değerlere yapılacak her tehdit, halkın egemenliğine ve ülkemizin bütünlüğüne yönelmiş bir saldırı anlamına gelir.
Açıklanan nedenlerle şüpheli hakkında işbu suç duyurusunda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur. 
NETİCE VE TALEP    : Arz ve izah edilen  tüm bu sebepler ile; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan KURTULMUŞ hakkında 5237 s. Türk Ceza Kanunu m.309 (Anayasayı İhlal) , m.257 (Görevi Kötüye Kullanma) ve re’sen tespit edilecek suçlar bakımından soruşturma yapılarak,  kamu davası açılmasını  saygılarımızla  talep ederiz.  …/…/2024

ŞİKAYETÇİ 
………………………

Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı