Yerel

Deprem Sonrası Zarurileşen İhtiyaç: Çok Amaçlı Salonlar

Hatay/Samandağ 6 ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde yaşadığımız depremlerde ağır yıkım alan ilçelerin başında geliyor.

Hatay/Samandağ 6 ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde yaşadığımız depremlerde ağır yıkım alan ilçelerin başında geliyor.
Depremlerde yaşanan büyük yıkım nedeniyle Samandağ halkı, ortaya çıkan konut sorununu konteynerlerde, prefabrik evlerde veya sağlam olan evlerin içerisinde birkaç aile bir arada yaşayarak çözmeye çalıştı.         
Samandağ’da deprem öncesinde de eksikliği çokça hissedilen hatta bazı mahallelerde birden fazla sayıda olması gereken taziye evi diğer bir deyişle çok amaçlı salon ihtiyacı depremden sonra daha da büyük bir sorun haline geldi.
Deprem öncesinde Samandağ halkı tarafından eksikliği hissedilse de var olan evlerinde bir şekilde bu sorunu çözebildiği için bu eksikliği görmezden geliyordu. 
Depremzede halk, depremden sonra hayatını devam ettirebilmek, barınma sorununu çözmek için büyük çoğunluğunun küçücük alanlarda yaşamak zorunda kaldığı bu ortamda bayramlarını yapacakları, cenazeleri için taziyelerini alacakları ve buna bezer daha çok sayıda amaca hizmet edebilecek zaten yapılması elzem olan çok amaçlı salonlara (taziye evi) ihtiyacı daha da arttırdı.
İĞNEYİ KENDİMİZE BATIRALIM
Elbette bu sorunun çözümünde asıl yetkili merci belediyeler fakat biz biraz da iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım atasözünden yola çıkalım.
Samandağ halkı çalışkanlığıyla bilinen ve çok sayıda iş insanını ile ülke ekonomisine katkılarıyla bilinen bir halk.
Ekonomik anlamda çok üst sıralarda yer almalarına rağmen,  bazı iş insanlarımızı (ki bunlar bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda maalesef) dışında bırakarak, bu ve buna benzer sorunların çözümünde maalesef iş insanlarımızın elini taşın altına koymaktan imtina ettiklerini görüyoruz.
Doğup büyüdükleri mahallelere katkı sunacak adımlar atmak yerine uzaktan uzağa izlemeyi, sorunların varlığını sadece dile getirmeyi tercih etmek yerine ellerini taşın altına koyarak çözümün bir parçası olmayı tercih etmemelerini anlayamıyoruz.
İçinden çıktıkları ilçelerine, mahallelerine sunacakları katkı emin olsunlar ki onları toplum nezdinde çok değerli kılacaktır.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı