Yerel

Hatay’da Suya Büyük Zam: HATSU’yu Depremzede Kurtaracak!

HBB’ye bağlı Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulu olağanüstü toplantısında suya zam yapıldı.

HBB’ye bağlı Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulu olağanüstü toplantısında suya zam yapıldı. 
Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen barınma sorunu başta olmak üzere eğitimden sağlığa, ulaşımdan altyapıya çok sayıda sorunla boğuşan depremzedeye bir sürpriz de HatSu’dan geldi ve suya yaklaşık %98 zam yapıldı.
Daha önce tonu 6,38 TL den satılan su, Hatsu Olağan Üstü Genel Kurulunda kabul edilen zamla konutlardan 1 aylık dönemde 12 m³’e kadar tüketim için 8,10 TL, atık su tarifesi ise 4,05 TL olmak üzere toplam 12,05 TL oldu.
2022 yılında HATSU Genel Kurulu’nda suya %40 zam yapılması teklifi, Cumhur İttifakı’na mensup AKP ile MHP’li üyelerin oylarıyla reddedilmiş, Hatay’da suya %20 zammı yeterli bulmuştu.
6 Şubat depremleri sonrası Hatay’ da depremzede birçok sorunla ve geçim deri ile boğuşurken, Cumhur ittifakı tarafından HatSu’nun durumunun iç açıcı olamamasına bağlanarak suya % 98 oranında zam yapması kafaları karıştırdı.
Böylesine zor bir dönemden geçerken suya bu kadar büyük bir oranda zam yapılması tepkilere neden oldu.
Bir depremzede vatandaş, “Depremden bu yana 19 ay geçti, daha evlerimiz bile ortada yok. Samandağ’ da rutin bir şekilde elektrik kesilir, su kesilir, internet altyapısı yok var olan yerde de doğru dürüst çekmez. Hepsini geçtim zaten bu ekonomik koşullarda doğru düzgün kazanç yok zar zor geçiniyoruz, tam da okullar açıldı yeni masraflar var, kış kapıda diyorken şimdi de suya zam yapmışlar. Neymiş, Hatsu’nun durumu iç açıcı değilmiş, maaşları bile zor ödüyorlarmış. Batan Hatsu’yu depremzede mi kurtaracak?” dedi.
Biz de sormadan edemiyoruz: HatSu’yu depremzede mi kurtaracak?
“GELİRLER PERSONEL MAAŞINI BİLE KARŞILAYAMIYOR”
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Kurulu, olağanüstü toplandı ve 6 gündem maddesi karara bağlandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Erzin Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Toplantıda, 2024 su ücret tarifesi gündem maddesi görüşülmeden önce HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, kurumun mali durumu, enerji ihtiyacı, deprem sonrası planlanan yatırımlar ve artan bakım onarım maliyetleri hakkında detaylı bir sunum yaptı. 
HATSU’nun da en büyük gelir kaynağının su geliri olduğunun altını çizen Genel Müdür Cihangir; “HATSU’nun aylık 45 milyon su geliri var. 41 milyon 500 İller Bankası payı ve 2 milyon 100 bin diğer gelir payımız var. HATSU’nun aylık geliri başlı başına personel giderini bile karşılayamamaktadır. Benzer durum elektrik giderinde de mevcut. Aylık gelirimiz 88 milyon, her ay 267 milyon civarında bir giderimiz var. Bütçemiz her ay 179 milyon açık veriyor. Biz süreci Büyükşehir Belediyemizden borçlanarak yürütmeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyemize olan borcumuz 2 milyar TL bandını aşmış durumdadır. Kurumun sürdürülebilir olması, kendi hizmetlerini zamanında üretebilmesi ve yürütebilmesi adına kendi gelirleriyle ayakta kalması büyük önem taşımaktadır” dedi.
HATSU Genel Müdürü, Hatay’ın su fiyatlarının 30 büyükşehir arasında en düşük olduğunu ve bu durumu düzeltmek amacıyla yeni bir ücret tarifesi hazırladıklarını açıkladı. Yapılan düzenlemeye göre, konutlarda 12 m³’e kadar su tüketimi için 8,10 TL/m³, atık su için ise 4,05 TL/m³ olarak belirlendi. Toplam su fiyatı ise 12,05 TL/m³ olarak belirlendi. Buna rağmen, Hatay yine 30 büyükşehir arasında son sırada yer aldı.
HATSU’nun aylık gelirinin 45 milyon TL olduğunu belirten Cihangir, İller Bankası payı ve diğer gelirlerle birlikte toplam 43 milyon 600 bin TL’lik bir gelir sağladıklarını ifade etti. Ancak, bu gelirlerin personel giderlerini bile karşılamadığını vurgulayan Cihangir, elektrik giderlerinin de aynı şekilde yüksek olduğunu belirtti. Aylık 88 milyon TL gelirlerinin, 267 milyon TL civarında bir giderle karşılaştırıldığında bütçede her ay 179 milyon TL açık verdiğini açıkladı.
Markette suyun litresi 15 TL’ye satılırken, HATSU’nun kırsal bölgelerde 1000 litrelik suyu 1,60 TL, şehir merkezlerinde ise 6,38 TL’ye faturaladığını belirten Genel Müdür Cihangir, deprem sonrası kırsala göçün artmasıyla birlikte abone sayısının düştüğünü ve bunun HATSU’ya maddi yük getirdiğini söyledi. Ayrıca, tahsilat oranının %90’dan %78’e düştüğüne ve enerji tüketiminin %93’ünün su terfi merkezlerinden kaynaklandığına dikkat çekti.
“HATSU’NUN DURUMU İÇAÇICI DEĞİL!”
HATSU’nun mali tablosunun pek iç açıcı olmadığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “HATSU’yu kendi ayağı üzerinde duracak seviyeye getirmemiz lazım. Her ay 109 milyon 500 bin TL personel giderimiz var. Elektrik giderlerimizi ödeyeceğiz mecbur. Geldiğimiz günden bu yana akaryakıtta %10 tasarruf sağlamışız. Lüzumsuz harcamaları engellemişiz. HATSU’yu her ay 150-200 milyon finanse ediyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bugün 150-200 milyon TL demek, her ilçeye fazladan hizmet gitmesi demek. Su fiyatında artış yaparken yine son sırada kalalım. Gönül ister ki zam yapmayalım. Bu kuruma hep beraber sahip çıkacağız ve bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu. Hizmet bekleyen vatandaşlarımızı ve şehrimizi; susuz, kanalizasyonsuz kalma korkusundan kurtaracağız” meclis kararıyla belirlenen su fiyatı tarifesine göre, Hatay’ın yine 30 Büyükşehir arasında son sırada yer aldığının altını çizdi.
Tarife Komisyonuna havale edilen tarife teklifi, büyükşehir belediyeleri konut tarife sıralamasındaki mevcut durum gözetilerek revize edilerek komisyonun tüm üyelerinin müşterek kararı doğrultusunda Genel Kurulca karara bağlandı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı