İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Hatay’da faaliyet gösteren Sivil toplum kuruluşlarını ağırladı.
Hatay’da faaliyet gösteren 21 Sivil toplum kuruluşuna mensup 69 üye Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde Saraçhane Meclis salonunda ağırlandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreteri Mahir Polat, Genel Sekreter Yardımcısı Av. Erdal Celal Aksoy, İBB Meclis Üyesi Gülay Demirel, İBB STK’lardan Sorumlu Müdür Vedat Kara, Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Maltepe Belediyesi Meclis Üyesi Besim Ünsaldı’nın hazır bulunduğu ziyarete; Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği ile Hataylılar Platformu üyeleri katıldı.
6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkilerini yaşadığı gibi can ve mal kaybını yaşayan Hataylı depremzedelere, ilk günden gerek kurtarma çalışmalarında gerekse gerekli ihtiyaçların karşılanmasında ciddi katkılar sağlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür ziyareti gerçekleştiren Hataylı STK’lar, İBB’nin gönüllerinde bıraktığı iz ve güvenin önemine vurgu yapıldı.
Hatay heyetinde; Asi-Der adına; Başkan Dr. Tevfik Usluoğlu, 24. Dönem Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Adnan Deniz, Esat Kayıkçı, İ. Cem Doğru, Ses sanatçısı Ali Nafile, “Yarın Daha Güzel Olacak” sloganının sahibi Berkay Gezgin, Hüseyin Fahracı, Hülya Oruç, Hüseyin Akyel, İskender Azaroğlu, Av. Yüksel Seyyah, Av. Figen Erbek, KADOP adına; Av. Murat Tenekecioğlu, Hatay Dayanışma Derneği adına; Fahir Semir Abacı, Mali Müşavir Ali Seyfettinoğlu, Saliha Göçen Bekar, Nisa Leyla, Serhan Kurşun, Muzaffer Gür, Altınözü Tokaçlı Derneği adına; Başkan Nasır Yirmi, Altınözü Karbeyaz Derneği adına; Başkan Alparslan Özdemir, Mehmet Özdemir, Ömer Atar, Hataylılar Derneği adına; Av. Mehmet Denizoğlu, Yoncakayalılar Derneği adına; Nihat Yazıcı, Hasan Yazıcı, Hüseyin Sert, Kırıkhan Derneği adına; Mehmet Doğru, Halit Aymas, Reyhanlı Derneği adına; Mehmet Özdemir, Hassa Derneği adına; Cemil Durgun, Celal Kılıç, Samandağ Derneği adına; Mustafa Aydın, Ayhan Acun, İskenderun Muradiye Derneği adına; Özlem Özkaya, Altınözü Derneği adına; Serpil Yüksel, Vakıflı Derneği adına; Misak Silahlı, Arpin Silahlı, Ortak Akıl Antakya adına; Mimar Şerif Suveydan, Büyükelçi Mithat Rende, HATİAB adına; Adnan Dolapçıoğlu, İbrahim Güder, Hatay Deprem Konseyi adına; Prof. Dr. Nesrin Erçelen, Mehmet Genç, Bakırköy İnisiyatifi adına; Bakırköy eski Belediye Başkanı Dt. Ahmet Bahadırlı, Bakırköy İş Adamları Derneği Başkanı Salim Yılmaz, Surp Estefenos Ermeni Vakfı Başkanı Habip Özfırıncı, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Kemal Gürdal, İncirli Lions Başkanı Halil Erçetin, Türk Ocakları Başkanı Arif Akdeniz, Küresel Gazeteciler Vakfı Onursal Başkanı Ahmet Coşkun Aydın, Bakırköy Sanatçılar Derneği Kurucu Başkanı Göksel İleri, Yeniden Antakya Platformu/ Derneği adına; Gizem Miççooğulları Hakan, Hatay Kültür Koruma ve Yaşatma Derneği/Hatayı Yaşatacacağız Platformu adına; eski Milletvekli Dr. Züheyr Amber ve Necdet Pehlivan yer aldı.
Toplantıda tüm katılımcılar adına konuşan Asi-Der Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, kadim kent Antakya’nın genellikle mozaiğe benzetildiğine işaret ederek, “Oysa Hrisi/ Keşkek ya da Aşureye benzetmenin daha anlamlı olduğu ve bu benzetmenin Kadim kent Antakya’nın şahsiyeti, kimliği, ortak yaşam kültürüne daha uygun olduğu ifade edebilirim. Çünkü Hrisi ya da Aşurede farklı malzemeler bir araya gelerek, bir ahenk, müthiş bir lezzet oluştururlar. Kadim kent Antakya da budur aslında. Kadim kentimiz, Peygamber Muhammed’in insanlığa getirdiği mesaj ile Aristoteles’in, Sokrates’in, Peygamber Musa ve Peygamber İsa Mesih’in mesajlarını tarihsel dönem içinde eşitçe kavrayarak, Sümerlerin, Aramilerin, Farsların, Fenikelilerin, Helen, Roma, Arap, Türk, Süryani, Ermeni, Musevi ve onlarca kültürel/ tarihsel birikimin ayak izlerini taşıyarak, aklı sürekliliğe ve bütünselliğe bağlı ele alarak, aklın tek yol ve süzgeç olduğunu belirleyerek, tarih üreten bir kent. Doğu’nun Kraliçesi, dünya kültür tarihi için önemli bir model, bir başkent, barışın dili, barış kenti” ifadesini kullandı.
Konuşmasında Suriye’nin ünlü sanatçı Ğavvar Attavşi’nin savaş başladığı sırada kendisine yöneltilen sorulara ve verdiği yanıtları da belirten Usluoğlu, şunları söyledi: “Sanatçıya sorarlar: bunca imkanın varken, daha iyi yaşam koşulları imkanına sahip olabilecek iken niye memleketi terk etmedin? O da cevap verir. Ağaçların hiç hicret ettiğini duydunuz mu? Memleket biziz, zeytin ve incir biziz. Memleketimiz yaralı ise, merhemi, hasta ise, ilacı; baldırı çıplak ise, çarığı; üşüyorsa örtüsü oluruz. Memleket anadır. Hiç insan anası sıkıntıda diye başka anne arar mı?”
"Biz birlikte Türkiye’yiz. Ülkemizin zor gününde üstlendiğimiz sorumluluk, insan olarak görevimizdi" diyerek konuşmasına başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, toplumun dinamiklerini oluşturan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte dayanışmayı başarıyla büyütmenin, insan odaklı çalışmanın ve insana dokunmanın önemine vurgu yaparak, çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Depremin en umutsuz anlarında Hatay’ın umudunu yeşerten tavırlarıyla gönülleri fetheden, memleketi kaderine terk etmeyi reddeden, toplum ile kurduğu güven ilişkisi ile gönüllerde sarsılmaz bir sevgi bağı kuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Hatay halkının sevgilerini ve selamlarını iletmek istediklerini de konuşmasında ifade eden Usluoğlu, “Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz, dayanıklı bina, dayanıklı toplum, adalet, hakkaniyet, liyakat, demokrasi, güven, güvenliktir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hayatımıza girdiniz. Sayın Başkanım, bizlere güven verdiniz. Takdir edersiniz ki, afetlerde insanların yaptıkları ile liderlikleri ortaya çıkar. Ekrem Başkan, bu süreç ile birlikte toplumumuz için doğal bir lidere dönüştünüz” diyerek, depremde Hatay’dan ayrılmayıp özveriyle çaba gösteren Erdal Celal Aksoy, Gülay Demirel’e ve tüm İBB personeline teşekkür etti.
Usluoğlu ayrıca, İBB Başkanı İmamoğlu’nu 14 Ocak’ta Aramilerden bugüne kutlanan Kuzzelleye davet ederek, “Katılmanız bizleri onurlandıracak ve güç verecektir. Biz kadim kent Antakya’nın evlatları reenkarnasyona, ölsek te bir daha dirileceğimize inanırız. Aynı şekilde bu Noel sürecinde doğumu kutlarken, yeniden dirilişin sembolü olan yumurtaları boyayıp tokuşturalım. Bizler bunu ayrıca 30 Mart’ta, bu ritüeli gerçekleştiririz. Bu inançla 8 defa yıkılan ve 9. defa yeniden kentimizi inşa etmek, bizlerin, hepimizin boynunun borcu olsun” dedi.
Hatay STK’lar buluşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na plaket ve hediyeler de armağan eden
Hatay heyeti; Başkan İmamoğlu ve Erdal Celal Aksoy’a Hatayla ilgili ihtiyaç haritası, bakanlıklarla olan yazışmaları içeren dosya da sunuldu.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
Hataylı STK’lardan Başkan İmamoğlu’na Vefa Ziyareti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Hatay’da faaliyet gösteren Sivil toplum kuruluşlarını ağırladı.
Bunlar da ilginizi çekebilir