Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin üzerinden geçen 300 günlük sürede belediye olarak yaptıkları hizmetleri daire başkanları ile birlikte düzenlediği basın toplantısında anlattı.
Depremin 300 günlük etkisinin şehirdeki birçok alanda yoğun çalışma gerektirdiğini belirten Savaş, depremin ardından
Hatay Büyükşehir Belediyesi’ olarak aktif bir şekilde saha olduğu belirtti.
Hatsu Başkanı Muhammed İkbal Polat, depremin yeraltında ciddi hasara yol açtığını ifade ederek çalışmalarını detaylandırdı. İçme suyu, kanalizasyon gibi temel ihtiyaçlarda hızla sahada aktif olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, nüfus değişiklikleri ve abone kayıplarının belediyenin gelirlerini etkilediğine işaret etti. Başkan, bu süreçte artan iş yüküne rağmen belediyenin hizmet sunma gayretinin devam ettiğini ifade etti.
İmar Daire Başkanı İhsan Çakar, deprem öncesi yapılan çalışmaların yanı sıra deprem sonrası kentsel dönüşüm ve riskli alan tespiti konusunda titiz çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Protokollerin imzalandığını, analiz ve sentez çalışmalarının sürdüğünü ve riskli alanların belirlenip gerekli çalışmaların yapıldığını aktardı.
Ulaştırma Daire Başkanı Veysel Cüneydioğlu, depremin ardından kurtarma operasyonları ve toplu taşıma için altyapı desteği sağladıklarını, özellikle konteyner kentlerin olduğu bölgelere otobüs duraklarını taşıdıklarını belirtti. Park ve Bahçe Daire Başkanlığı ise konteyner kentlerin altyapısını oluşturmanın yanı sıra yeşil alanların arttırılmasının önemine vurgu yaptı.
Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, barınma alanları için alt yapı hazırlıklarından, yol ve asfalt çalışmalarına kadar bir dizi çalışma yürüttüklerini paylaştı. Çevre Şehircilik Koruma Daire Başkanlığı, atık toplama ve bertaraf etme, kıyı temizliği gibi çevre odaklı çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.
İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, kurtarma operasyonları ve sahra hastanesi kurulumu gibi acil yardım çalışmalarını detaylandırırken, Sağlık Daire Başkanlığı cenaze tespiti, lojistik destek ve salgın hastalıklara karşı alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Emine Atmaca ise öğrencilere yönelik online eğitim programları ve sosyal faaliyetlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin deprem sonrası hızla sahaya inerek birçok alanda hizmet vermeye devam ettiği ve şehirdeki ihtiyaçlara cevap verme çabasını sürdürdüğü belirtilirken, belediye yetkilileri, gelecekte de benzer afet durumlarına karşı hazırlıklı olmak adına süregelen projeler ve iş birliklerinin devam edeceğini vurguladı.
SAVAŞ: İKTİDAR NE YAPTI MERAK EDİYORUM ?
İktidar mensuplarının sürekli olarak HBB’yi eleştirdiğini söyleyen Savaş “İktidar ne yapmış doğrusu merak ediyorum” dedi
Lütfü Savaş Hatay da şiddetli yağıştan dolayı İskenderun’da çöken altyapı sorununun iklim değişikliğinden kaynaklı olduğunu ve ardından yaşanan sorunların ise AFAD’ın denetiminde olduğunu belirtti. Savaş ayrıca çıkarılan yasaya istinaden görev alanlarının kısıtlandığını ve sadece defin ve orman yangınlarında yetkilerinin sınırlandırıldığını açıkladı.
Hatay’ın afet bölgesi olduğunu tüm sorumluluğun ise iktidarda olduğunu söyledi. HBB Başkanı Savaş “HBB Başkanı Lütfü Savaş; “Öncelikle iklim değişikliğinden dolayı denizde fırtınalar oluşmaya devam edecek. Depremden iki ay sonra İstanbul üniversitesi jeoloji bölümünün yaptığı bir araştırma var orada bir çökme söz konusu bu şekilde altyapının hasar görmemesi mümkün değil. Şu an Hatay afet bölgesi birinci aktör burada AFAD. AFAD’ın partnerleri bakanlıklar. Bizim iki görev noktamız var. mezarlık defin ve ormanlık yangınları bu görevler çıkarılan kanuna göre bize verildi. Bu kanuna göre Büyükşehirin suçlanması mümkün mü ? Sefa sürerken İskenderun belediyesi oluyor sorun varken büyükşehir belediyesi oluyor. Büyükşehir bir şey yapmamış deniliyor, burada iktidar ne yaptı merak ediyorum. Şehirde yıkım işlemi yapıyorlar sağa sola atıp yıkıp gidiyorlar” dedi.
PARA DOLU ÇANTA İDDİALARINA CEVAP VERDİ
HBB Lütfü Savaş 6 Şubat depreminde itfaiye ekiplerinin ağabeyinin evinden para çantası indirdiklerine dair söylemlerin asılsız olduğunu ifade etti.
Gündem hakkında basın mensuplarına Hatay’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kendi ve ailesi hakkında söylenen asılsız ithamlara da yanıt verdi.
6 Şubat’ta meydana gelen ve Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremde vatandaşların yanında olduklarını belirten HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ağabeyinin evinden “PARA DOLUSU ÇANTA” indirdikleri gerekçesiyle kendisini mahkemeye verenlerin mahkemeyi kaybettiğini ve bundan sonraki süreçte hakkında asılsız iddiaları ortaya atanlar hakkında hukuki süreci başlattıklarını bildirdi.
REZERV ALANI İLANI İLE BELEDİYELERİMİZİN YETKİLERİ ALINIYOR
Gazetecilerin geçtiğimiz günlerde Antakya ve Defne İlçelerinin bazı bölümlerini ‘’rezerv alanı’’ ilan ettiğini belirtmesi üzerine Savaş, 16 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile ‘’Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulduğunu ifade etti. Bununla yerleşim yeri olsun olmasın kentlerdeki arsalar üzerindeki tasarruf hakkının tek bir iradeye geçtiğini söyleyen Savaş, rezerv alanları ile ilgili düzenleme ile idareye ‘’her tür harita, plan, proje, arazi ve arsa düzenleme işlemleri ile toplulaştırma yapma’’ yetkisi verildiğini kaydetti. Savaş, düzenleme ile bu alanlarda bulunan taşınmazları satın almaya, ön alım hakkını kullanmaya, bağımsız bölümler de dâhil olmak üzere taşınmazları trampaya, taşınmaz mülkiyetini veya imar haklarını başka bir alana aktarma yetkisinin bakanlığa verildiğini söyledi.
REZERV YAPI ALANINDA SAĞLAM BİNALAR DA YIKILABİLİR
Düzenlemenin belediyelerin yetkilerini kısıtladığını ifade eden HBB Başkanı Savaş, ‘’Bakanlık; rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma hizmetlerini durdurulabilir; taşınmazların satışını, devrini ve kiralanmasını yasaklayabilir. Yapıların, elektrik, su ve doğalgazını kestirebilir.’’ Dedi. Birçok konunun hala belirsizliğini koruduğunu kaydeden Savaş, ‘’Düzenlemeye göre rezerv yapı alanında bulunan sağlam binalar da kendi uygulayacakları proje bütünlüğü gerekçe gösterilerek yıkılabilir. Yetkililer ‘hak kaybı olmayacak’ diyor ama bilinmesini isterim ki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Biz de şehrimiz için yakında açıklayacağımız konut üretme çalışmalarımızı ayrıca sürdürüyoruz, artık sorunlara bilimsel ve katılımcı yaklaşmak zorundayız’’ diye konuştu. Başkan Savaş sorular üzerine rezerv alanında yapılması planlanan konutların ücretsiz olmayacağını eninde sonunda hak sahiplerinin veya varislerinin maliyetleri ödemekle karşı karşıya kalabileceğini de sözlerine ekledi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı