Yerel

“Ma-Arif Modelinden Okulların Payına Düşen Bir Tek Olumsuzluk Eki Ma!”

Eğitim Sen Samandağ Şubesi Yönetim Kurulu okulların açılmasına kısa bir süre kala eğitimle alakalı hala çözülemeyen sorunları gündeme getiren basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Samandağ Şubesi Yönetim Kurulu okulların açılmasına kısa bir süre kala eğitimle alakalı hala çözülemeyen sorunları gündeme getiren basın açıklaması yaptı.                                                               
Eğitim sen Samandağ Şube Yöneticileri, yaptıkları açıklamada özellikle deprem bölgesinde yaşanan eğitim sorunlarını dile getirerek “Millî Eğitim Bakanlığı Ma-Arif modelini yüzyılın modeli olarak tanıta dursun, okullarımız her sene biraz daha ilkel koşullarda eğitim-öğretim yılının açılışını yapıyor. 
Özellikle deprem bölgesinde bu durum vahim boyutlarda.
***İki yılı aşkın süredir işgal edilen okullar, konteynerlara mahkûm bırakılan anasınıfı çocukları, 
***Üç ay boyunca ne yaptınız dedirten eylül ayı ihaleli okul güçlendirme çalışmaları ve bu nedenle birleştirilen okullar, ilkel ikili eğitime dönüş,
***Seminer adı altında yolun, ulaşımın, imkânın olmadığı bir coğrafyada yüzlerce öğretmeni yıkık kent merkezine taşıma uğraşı,
***Üç ay boyunca hiçbir boyası, badanası, onarımı yapılmayan, nem nedeni ile küflenen; perdesi, kapısı, camı, penceresi, musluğu, askılığı, sabunluğu, lambası bile olmayan çoğunluk okullar,
* Ömrü iki yılı bulamayan ve tasarruf tedbirleri yalanı ile kaldırılan bir öğün yemek, 
***Aç, açıkta, umutsuz ve mutsuz öğrenci ve veli,
***Son meslek kanunu ile güvencesi elinden alınan öğretmen
***Kapı kulluğuna çevrilen idarecilik
***Mücbir sebep nedeni ile resen atama yapılmayacak denilerek kandırılan, cuma günü itibarı ile atamaları yapılacak norm kadro fazlası öğretmenlerin kaygıları,
***Günlük değişen programlar,
* İş Kur’un hizmetli alımı yapma talebine ret yanıtı veren ve ben merkezi olarak ve kadrolu iş alımı yapacağım diyerek ve hiçbir takvim açıklamayarak okulları hizmetlisiz bırakan bakanlık,
***5. Sınıf kayıtlarında merkezi olarak sınıfların bakanlıkça ve 38 öğrenci olarak dayatılması. Okulların bu konuda fikrinin dahi sorulmaması,
***Deprem bölgesinde hiçbir olumlu gelişme olmadığı halde, aksine her şey daha da olumsuza yönelmiş iken ve üstü örtük tasarruf tedbirleri gerekçeli mücbir sebep durumunun keyfi olarak kaldırılması neticesinde, geçen yıl ücretsiz taşınan 6 bin öğrencinin bu yıl 1200 ile sınırlandırılması ve nicesi.
***Eğitim emekçilerinin hayata yeniden tutunabilecek sağlıklı barınma alanı, ulaşım imkanı, sağlıklı beslenebilecek maddi olanağı ve takati kalmadı. Yoğun çevre ve gürültü kirliliği, salgın hastalıklar, asbest ve geleceğe dair umutsuzluk cabası.
Ma-Arif (bilmiyorum) modelinden kastınız bu muydu?
ACİL OLARAK!
1.Deprem bölgesi öğretmenlerine en az bir maaş tutarında destek hazırlık ödeneği sağlayın.
2.Yeniden hayata tutunabilmeleri için uzun vadeli, sıfır faizli kredi olanağı sunun.
3.Ücretsiz ulaşım imkânı sağlayın.
4.Angarya yüklemeyin.
5.Norm kadro fazlalığı sopası ile zaten bozuk olan dengelerini daha da bozmayın.
6. Deprem bölgesinde ek ders ücretlerini iki katına çıkarın.
7. Ücretli öğretmenlere asgari bir öğretmen maaşı tutarında ücret ödeyin.
8. Deprem bölgesinde velilere bir defalık da olsa öğrenci başına eğitime hazırlık desteği sunun.
9.Öğrencilerimize istisnasız ve ücretsiz ulaşım olanağı sağlayın. Günde iki öğün yemek imkânı sunun.
10. Deprem bölgesi eğitim emekçilerinden (patronlardan almadığınız gibi) en az beş yıl boyunca vergi almayın.
11.Okulların tüm eksikliklerini 15 gün içinde doğru ve eksiksiz tespit edip giderin.
12. Deprem bölgesinde işgal edilen okulları boşalttırıp bir an önce gerçek sahibi olan öğrencilere devredin.
13. Her tür hizmet içi eğitim, seminer vb. doğrudan ya da uzaktan herkes için kendi okulunda olacak şekilde yeniden planlayıp hayata geçirin. 
14. Her okula en az üç hizmetli alımını bir an önce (okullar açılmadan önce) sonuçlandırın.
15. Yıkılan okulların yapımı için hayır sever beklemekten vazgeçin ve bu halkın vergilerinin bir karşılığı, sosyal devlet olmanın gereği bir an önce kendiniz yapın.
16. okul güçlendirme çalışmalarına yaz boyunca seyirci ve geç kaldınız. Bari en kısa sürede tamamlanması için çaba harcayın. Okul birleştirme ile ikili eğitim ilkelliğine son verin.
17. Bütün köy okullarını geri açın.
18. Deprem bölgesinde eğitim emekçileri için bir an önce lojman faaliyetine girin.
VE EN ÖNEMLİSİ:
Deprem bölgesinde sorunların çözümünde tüm bürokratik engelleri kaldırın, sorun çözme süreçlerinde ilçeleri ve okulları yetkilendirerek onlara her tür maddi imkanı, ödeneği sağlayın. 
Eğitim Emekçisi dostlarımıza ve Halkımıza:
Tespitlerimiz net, taleplerimiz haklı, anayasal, yasal ve meşru. Dile getirmek, tespit etmek önemlidir fakat yeterli değildir. Talep etmek değerlidir fakat o da yeterli değildir.
Sizlerin de görerek, yaşayarak yaptığı bu tespitlere ve sizlerden yansıyan, bizlerin görebildiği haklı, yasal, meşru taleplere yönelik adımların, silsile yolu ile ta okul idarelerinden bakanlığa kadar önemsenip dikkate alınması ancak ortak ve gür bir ses ile olur.
Bizler gücümüz ölçeğinde yaptığımız tespitlere yönelik taleplerimizin takipçisiyiz ancak eğitimin tüm bileşenleri haklı olan bu taleplerin etrafında amasız, fakatsız birleşmez isek, sonuç alacağımız konusunda tereddütlüyüz.
Madem haklıyız o halde bunu birlikte talep etmeli ve taleplerimizi haklı bulan (Muhtarından okul aile birliğine, yerel derneğinden, ulusal siyasi partisine, ilin milletvekilinden velisine, öğrencisinden belediyesine  kadar) herkesi, bu haklı talepler etrafında birleştirebilmeliyiz.
Sendikamız en kısa sürede bu konular ile ilgili zikredilen tüm kesimlerin çağrılacağı bir çalışma planlamaktadır. Bu çalışma ile ilgili amaç ve süreç ayrıca paylaşılacaktır. İlgililere, eğitim emekçilerine ve Halkımıza saygılarımızla.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı