Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerdeki mükellefler için Mücbir Sebep halinin süresini uzattı.
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler(SMMM) Odası Başkanı Jale Marufoğlu ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, bu uzatmayı yetersiz bulduklarını ifade ederek tepkilerini dile getiriler.
MARUFOĞLU: SESİMİZİ DUYURDUK, ŞİMDİ TEDBİRLERİ VE DESTEKLERİ İSTEME ZAMANIDIR!
Mücbir Sebep halinin 30 Kasım'a kadar uzatılması üzerine açıklamada bulunan Hatay SMMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı Jale Marufoğlu, "Şimdi Hatay’da yaşanan felaketin yaralarını saracak 'tedbirleri ve destekleri' isteme zamanıdır!" dedi.
Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası olarak, uzatma sürenin Hatay için yeterli olmadığını açıklamasında belirten Marufoğlu, hayatın her boyutu ile normalleşinceye kadar bu konunun yeniden gündeme getirilmemesi gerektiğini savundu.
Hatay halkının, esnafının, muhasebeci ve mali müşavirlerinin her üç ayda bir süre uzatma telaşına girmesi ve bu gündemle boğuşmasının son bulmasının zorunlu olduğuna işaret eden Marufoğlu açıklamasında; "Hatay için 'mücbir sebep' uygulamasının gerekçelerini oluşturan hiçbir sorunun, ne barınma ne çalışma ne de yaşama koşullarının 30 Kasım’da normale dönemeyeceğini bu günden öngörmek hiç de zor değildir. Bizler 'mücbir sebep' uygulamasının uzatılmasını sağlamak için değil, ilimiz Hatay’ı ayağa kaldıracak, özel teşvik programları, hibe ve fon temin edilmesi, vergi indirim ve muafiyetlerinin getirilmesi, tüm bunlar için özel bütçe ayrılması talebini dillendirmek ve bunlar için sesimizi duyurmak için mücadele etmek istiyoruz. Hepimiz yaşadığımız ülkenin gerçeklerinin farkındayız. Demokratik yollardan müzakere ve mücadele yöntemlerini kullanmadan hiçbir hakkın elde edilemeyeceğini de yaşayarak görüyoruz." dedi.
“İŞ BİRLİĞİ VE GÜÇBİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ”
Hatay SMMM Odası olarak üyelerinden aldığı güçle kararlı durduklarını ve önerilerle hem diyalog yolunu hem de mücadelenin gereklerini yerine getirmeye çalıştıklarını da işaret eden Başkan Jale Marufoğlu, "Bu süreçte ilimizin her partiden tüm milletvekilleri ile doğrudan yetki alanlarına girmese de belediye başkanları ile, ilimizin valisi, yerelde incelemeye gelen Bakan yardımcısı ve tüm ilgili yetkililerle görüşmeler yaptık. Bir yandan hazırladığımız raporları, durum tespitlerini, diğer yandan talep ve önerilerimizi kararlılıkla ifade ettik. Talebimizi gerekçelendirdikten sonra tersi bir durumu kabullenmeyeceğimizi en net biçimde yansıttık. Yerel ve ana akım medyada sesimizi duyurduk. Bizler için yeterli olmasa da bugün için 'mücbir sebep' uygulamasının uzatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diyerek, bu konuda ilk günden itibaren kendilerini yalnız bırakmayan üyelerine, birlikte yürüdükleri Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin kararlı duruşuna, şehrin kalkınması için gereken işbirliği ve güç birliğini oluşturan HAMOK'a teşekkür ederek, tüm ilgili odalar ve demokratik kurumlarla iş birliği ve güç birliğine devam edileceğini sözlerine ekledi.
ATSO BAŞKANI ÇİNÇİN: SÜRE YETERSİZ
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, sürenin uzatılmasını yetersiz bulduklarını belirtti. Çinçin, “Süre asla yeterli değildir. 3 ayda neyin değişmesi bekleniyor? Hatay olarak mücbir sebebi değil, Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmayı, Hatay’a sağlanacak ek destekleri konuşmamız gerek. Şehir merkezimiz tamamen yıkıldı ve hayat olağana dönmedi. Yapılan çalışmalar olmakla beraber altyapı çalışmaları hızlandırılmalı, teşvikler artırılmalı ve sosyal destekler genişletilmelidir. Açıklanan uzatma yeterli ve tatmin edici değil. Revize edilmesi şarttır” dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı