Yerel

MKÜ’de Yeni Akademik Yıl Törenle Başladı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.                          
Atatürk Konferans Salonundaki tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Düzenlenen törene Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, üniversitede görev yapan akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
T örenin açılış konuşmasının gerçekleştiren MKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Üniversitenin Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için öncü rol üstlenen kurumlardan birisi olduğunu ifade ederek, depremin ilk gününden itibaren Üniversiteden desteğini esirgemeyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkür etti. 6 Şubat depremlerinin üniversitedeki var olan akademik birimlerde kalıcı hasarlar oluşturduğunu ifade eden Rektör Eren, buna karşın alınan önlemler ve gerçekleştirilen güçlendirme ve iyileştirme çalışmalarıyla eğitim öğretimin kesintisiz olarak devam edeceğini söyledi.
EREN: “BİLİM LİTERATÜRÜNE KATKI SAĞLADIK”
Rektör Eren, deprem sonrası ilin ayakta kalan tek sağlık kuruluşu olan Sağlık Uygulama ve Araştırma ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, çalışanlarının büyük fedakarlığıyla bölge insanının derdine derman bulabildiği en kapsamlı sağlık kuruluşları olduğunu belirtti. Üniversitenin gerçekleştirdiği bilimsel faaliyetlerin artarak devam ettiği ifade eden Rektör Eren: “Göreve geldiğimiz 2022 yılında 3 olan TÜBİTAK destekli proje sayımız 2023 yılında 13, 2024 yılında ise 29 projeye yükselmiştir. TÜBİTAK tarafından deprem illerindeki üniversiteler genelinde en çok proje kabulü alan yükseköğretim kurumlarından birisi olarak, 2023 ve 2024 yıllarında kabul edilen, yürürlükte olan ve sözleşme aşamasında bulunan 59 TÜBİTAK projemizle bilim literatürüne katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bunlara ilaveten 82 BAP Projesi ve 2 AB Projesi hayata geçirilmiş ve 4 adet patentimiz yine bu süreçte tescillenmiştir.” dedi.
ÖZVAR: SAĞLIKLI BİR EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMININ SAĞLANMASI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yapmış olduğu açılış konuşmasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak adına Hatay’da yürüttüğü faaliyetleri ve gösterdiği gayretleri takdirle karşıladığını ifade etti. Prof. Dr. Özvar, başta Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olmak üzere depremde yara almış olan üniversitelerdeki eğitim öğretimin faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gereken tüm önlemleri aldıklarını söyledi. 
Bu süreçte depremden etkilenen öğrencilere kayıt dondurma ve özel öğrencilik gibi imkânlar tanındığını, katkı payı muafiyeti sağlandığını, bölgedeki üniversitelerin kontenjanlarında genel kontenjandan herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25’lik ek kontenjan tanımlandığını anımsatan Özvar, “Üniversitemizin depremin yaralarını sarmak adına Hatay’da yürüttüğü tüm faaliyetleri ve gösterdiği gayretleri de takdirle karşıladığımı ifade etmek isterim. Bundan sonraki süreçte de el birliğiyle yaraları sarmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Mustafa Kemal Üniversitesi akademisyenlerinin 2024 yılında yaptığı yayınların başarısını tebrik eden Özvar, “Kentimizin ve üniversitemizin karşı karşıya kaldığı olağanüstü şartlar ve zorluklar göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan sonuç son derece başarılıdır. Kalite odaklı, üretken, yenilikçi ve uluslararası saygınlığa sahip bir yükseköğretim vizyonuyla hareket ediyor, sizlerin bu konuda sunduğu katkıları son derece kıymetli buluyoruz.” şeklinde konuştu.
ÖZVAR’DAN ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI: “KAMPÜS İMKANLARINI DEĞERLENDİRİN”
Türkiye’nin kadim yerleşim alanlarından Hatay’da eğitim almanın bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Özvar öğrencilere şöyle seslendi:
“Zor şartlar altında eğitim öğretim görmenin sizlere kazandıracağı tecrübe diğer üniversitelerde elde edilemeyecek kadar çeşitli ve farklı olabilir. Bu bakımdan zorluklar bazen öğrencilerimize yeni becerilerin yeni imkanların kazanılmasına sebebiyet verebilir.
Programınıza devam ederken olabildiği ölçüde kampüs imkanlarından istifade etmeye, hocalarınızla iletişim kurmaya, sahanızla alakalı ve saha dışı çalışmalara ehemmiyet vermenizi şimdiden tavsiye ediyorum. Sadece dershanede değil dershane dışında da kendi çalıştığınız alanlarla mutlaka temas etmenizi ve uygulamaya yönelik çalışmalara daha fazla katılmanızı hararetle öneririm. Bu bilhassa geleceğe hazırlanmak bakımından çok kıymetli bir teşebbüs olacaktır.”
Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak Mustafa Kemal Üniversitesinin eğitim öğretim faaliyetlerin daha kaliteli ve üretken olması konusunda destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmasının sonunda depremde üniversite personelinin gösterdiği özveri için teşekkür eden Özvar, “Üniversite hastanesinde hizmet eden hekimlerimizi, idari personelimizi, sağlık hizmeti sunan diğer arkadaşlarımızı tekrar kutluyorum. Elbette üniversitenin idare personeli içerisinde çok kahraman var. Deprem zamanı geldiğimde bu kampüste ne kadar ciddi bir fedakârlık içerisinde çalıştıklarına şahit olduğum güvenlik personeli, temizlik görevlileri, yardımcı elemanlar, müstahdem arkadaşlarımız hakikaten isimsiz kahramanlardı.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, akademik yıl açılış töreninin ardından dersliklerde ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesinde incelemelerde bulundu.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları