Hatay’ın Antakya ilçesinde, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Neşe Özgür-Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi hizmete girdi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Hatay’da açtığı “Neşe Özgür&Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi'nde” Serebral Palsi’li ve engelli çocuklara rehabilitasyon, özel eğitim ve psikolojik destek hizmeti sunuyor.
50 yılı aşkın tecrübesiyle serebral palsili ve engelli bireylere teşhis, tedavi ve eğitim hizmetleri sunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden beri çok yönlü hizmet modellerini bölgedeki engelli bireylere ve ailelerine sunuyor. Geçici barınma merkezlerindeki 3 hizmet birimi ve mobil hizmet aracıyla depremin ilk gününden beri bölgede olan Vakıf; Hatay’daki hizmetlerini kalıcı ve sürdürülebilir olarak devam ettirmek için hayırsever iş insanı, Vakfın Mütevelli Kurulu Üyesi Gazi Osman Ovalı’nın inşa ettirdiği Neşe Özgür&Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nin resmi açılışını yaptı.
Antakya’ya bağlı Büyükdalyan Mahallesi’nde yapılan merkezin açılış törenine; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Harun Tüysüz, Vakıflar Genel Müdürü Osman Güneren, Hayırsever İş insanı Gazi Osman Ovalı, STK kurum temsilcileri, basın mensupları, çocuklar ve ailelerin katılım sağladığı merkezde yıl sonuna kadar 750 seans hizmet verilmesi amaçlanıyor.
Açılışta konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde, kentte 51 bine yakın kişinin yaralandığını, ampute edilen ve fizik tedaviye ihtiyaç duyanların olduğunu söyledi.
Şehrin yeniden ayağa kalkma sürecinde köklü vakıf ve derneklerin de desteklerinin büyük olduğunu anlatan Masatlı, “Biz devlet olarak buradaki bütün vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayacağız, karşılamakla mükellefiz. Bunun dışında bu coğrafyada yaşayan insanımızın, kendine has yardımseverliğini, destek ve dayanışmasını da ilk günden beri hissettik ve hissetmeye de devam ediyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mız marifetiyle tabii ki engelli insanlarımıza ulaşıyoruz. Bunun dışında geçici konaklama merkezlerimizde özellikle engelliler başta olmak üzere, imkânlarımız ölçüsünde her türlü hizmeti veriyoruz” derken, açılışı yapılan merkezin hayırlı olmasını diledi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı İcra Kurulu Başkanı İsmail Kemal Gürleyik de deprem bölgesinde hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.
Ampute edilen ve fizik tedaviye ihtiyaç duyan kişilere merkez sayesinde kapılarını açtıklarını belirten Gürleyik, “Merkezimizde ayda 150 çocuğa hizmet veriyoruz. 7 arkadaşımız kadrolu olarak burada çocuklarımıza hizmet veriyor. Burası aslında gönül dostlarının, hayırseverlerin iş birliğiyle ayakta duran bir yer.” ifadelerini kullandı.
Daha fazla çocuğa ulaşmak için “Hatay’dayız” ve “Dönmüyoruz” diyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Direktörü Nigar Evgin “Engelli bireylerin yaşam konforunu doğrudan etkileyen rehabilitasyon merkezleri de depremin yıkıcı etkisinden dolayı büyük zarar gördü. Hem bölgedeki engelli bireylerin hem de deprem sebebiyle engel yaşayan bireylere ihtiyaç duyduğu hizmetleri sunabilmek için Vakıf olarak depremin ilk günlerinden beri buradayız. Geçici hizmet birimlerimiz ve mobil hizmet aracımızla engelli bireyleri ve ailelerini bir gün bile yalnız bırakmadık. Buradaki faaliyetlerimizi kalıcı hale getirmek amacıyla yeni bir hizmet birimi inşa ettik. Bu inşa süresince bize sonsuz destek olan ve artık Vakfımızın Mütevelli Kurulu Üyesi olan Gazi Osman Ovalı’ya ve diğer tüm destekçilerimize sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Neşe Özgür&Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nde engellilere ve protez uygulaması yapılmış ampute çocuk/yetişkinlere fizyoterapi ve psikolojik danışmanlık desteği veriliyor. Vakfın Akademik Kurulu üyeleri ve alanlarında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen ortopedi konsültasyonları sonrasında ameliyat olmasına karar verilen engelli bireylerin ameliyat süreçleri yürütülürken, ihtiyaç halinde medikal malzeme (ortez, tekerlekli sandalye, engelli puseti, banyo ve tuvalet aparatları, walker vb.) yardımı yapılıyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı