Samandağ Narin İçin Yürüdü:  “Narin İçin Adalet” Samandağ Narin İçin Yürüdü:  “Narin İçin Adalet”

Samandağ Kadın Yaşam Merkezi Psikoloğu Nurseli Çapar, ebeveynlere çocukların okula uyum sürecini nasıl kolaylaştıracaklarını anlattı.
Psikolog Çapar özellikle ebeveynlere yönelik yaptığı önerileri şu şekilde sıraladı.  
“Yeni bir okul sürecine başlamak çocuklar ve ebeveynler için heyecanlı olmasının yanı sıra stres verici de olabilir. Okul ortamına, arkadaş ortamına, yeni rutinlere alışmak, çocuklar için kaygı verici olabilir. Bu süreci rahat bir şekilde atlatmanın ve uyum sürecini kolaylaştırmanın farklı yolları vardır.
Okulun ilk günü çocukla birlikte okulu, sınıfı, okulun çevresini ziyaret etmek çocuğun zihnindeki belirsizliği aşmasına, bilinmeyenin verdiği huzursuzluğu en aza indirmeyi sağlar.
Stres seviyesini azaltmaya yardımcı olan bir diğer adım ise rutin oluşturmadır. Rutinlerin olması belirsizliği en aza indirerek çocukların kendini güvende hissetmesini sağlar. Okul başlamadan bir süre önce ev içerisinde rutinler oluşturmak okul başladıktan sonra uyum sürecini kolaylaştırıp disiplini de beraberinde getirir.
Çocuklar ebeveynlerinin tutumlarını örnek alır. Okul ile ilgili olumlu bir dil kullanmak, çocukların okula karşı pozitif bir bakış kazanmalarını sağlar.
Sosyal destek sağlanması çocukların okula uyum sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Okul dışında da sosyalleşmenin sağlanması, okul açılınca da çocuğun sosyal olarak daha rahat davranmasını ve okula daha rahat uyum sağlamasına yardımcı olur.
Sosyal desteğin yanında duygusal destek de uyum sürecinde önemli bir adımdır. Çocuğun kaygılarını, duygularını anlamak, aklındaki soruları açık ve istekli şekilde cevaplamak uyum sürecini kolaylaştırırken, ileriki süreçte yaşanabilecek problemleri de ifade ederken daha rahat olmasını sağlar.
Uyum sürecinde çocuk okuldayken çocuğun gelişimini daha yakından takip edebilecek kişi sınıf öğretmenidir. Bu süreçte öğretmenle işbirliği içerisinde olmak süreci kolaylaştıracaktır.
Her çocukta uyum süreci farklıdır. Bazıları hemen adapte olurken, bazıları için bu süreç daha uzun sürebilir. Sabırlı olmak ve çocuğunuzun hızına saygı göstermek, onların kendilerini baskı altında hissetmeden adapte olmalarına yardımcı olur. Okula uyum süreci, doğru destekle hem çocuklar hem de ebeveynler için keyifli ve başarılı bir deneyim haline gelebilir. Ebeveynler olarak, bu süreçte çocuğunuzun yanında olarak, onların güvenle yeni okul yılını karşılamalarına yardımcı olabilirsiniz.”
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları