Yerel

Samandağ Halkının Mücadelesinde Zafer: Çarşı Merkezde Rezerv Alan İptal Edildi!

Hatay /Samandağ’da çarşı merkezinde ilan edilen ve rezerv alana karşı depremzede halkın yürüttüğü mücadele zaferle sonuçlandı.

Hatay /Samandağ’da çarşı merkezinde ilan edilen ve rezerv alana karşı depremzede halkın yürüttüğü mücadele zaferle sonuçlandı. 
Daha sonrasında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak belirlendi. 
Yasa sonrası ilk olarak Antakya ve Defne’nin rezerv yapı alanı olarak belirlendiği zannedilirken Daha yasa yürürlüğe girmeden bundan yaklaşık dört ay önce Samandağ Çarşı Merkezindeki mülk sahipleri telefonlarına gelen mesajla mülklerine el konulduğunu öğrendi.
Bunun üzerine Samandağlı depremzede halk rezerv alan ilanının iptali için büyük bir mücadele başlattı.
Samandağ, Antakya ve Defne’nin ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerle yıkılan şehirlerde rezerv alan tartışmaları giderek büyürken Samandağ’da yeni bir gelişme yaşandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Samandağ Atatürk Mahallesi kamuoyunda Çarşı merkezi olarak bilinen bölgede rezerv alan uygulamasını iptal ettiğini duyurdu.
Daha önce sözlü olarak ifade edilmesine karşın bu kez iptal resmi yazı ile bildirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Samandağ’a ilişkin rezerv alan iptal kararını duyurduğu yazısında şu ifadelere yer verdi: “Hatay ili, Samandağ İlçesi, Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları verilen yaklaşık 1,60 hektar büyüklüğe sahip alanda, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanlar Hakkında Kanun’un 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Bakanlık Makamı’nın 23.08.2023 tarih ve 7213599 Olur’u ile tesis edilen “Rezerv Yapı Alanı” belirlenmesine yönelik işlem, alan içerisinde taşınmazı bulunan maliklerin “yerinde dönüşüm” esasına dayalı olarak uygulama yapılabilmesine olanak sağlanması talebiyle yapılan yazılı ve sözlü başvuruları göz önünde bulundurularak Bakanlık Makamı’nın 29.07.2024 tarih ve 75585 sayılı Olur’u ile iptal edilmiştir.”
Samandağ halkının yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü mücadele böylelikle zaferle sonuçlandı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı