Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçek satış fiyatından memnun kalmayan üreticilerin farklı ürün çeşitlerine kayabileceğini söyledi. Kırbiç, “Trakya’da ne olabilir? İki yıl üst üste buğday, bir yıl ayçiçeği ekimine dönülebilir. Çiftçi fiyattan memnun kalmazsa ancak Anadolu’da birçok ekilen bölgede çiftçilerimizin farklı desene fasulye, mercimek, nohut, mısır, şeker pancarına kayabilir” dedi.
Kırbiç, bugün yaptığı açıklamada, ayçiçek ve ayçiçek ham yağda gümrük vergilerinin düşürüldüğüne dikkat çekti. Kırbiç, gümrük vergilerinin sıfırlanmasının ülkemizdeki ayçiçek ekim alanlarının daralmasında en büyük etkenlerden birisi olduğunu kaydetti. Kırbiç, Trakya’da iki yıl üst üste buğday bir yıl ayçiçeği ekimine dönülebilineceğini ifade etti.
“BU YIL ÜLKE ÜRETİMİMİZ YAKLAŞIK 1,5 MİLYON TONUN ALTINA DÜŞTÜ”
Kırbiç, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz hafta itibariyle ayçiçek ve ayçiçek ham yağında gümrük vergileri düşürüldü. Daha önce ham yağda yüzde 36 olan gümrük vergisi 22’ye, çekirdekte yüzde 27 olan gümrük vergisi de 12’ye düşürüldü. Bu dışarıdan gelen ürünü bir miktar daha ülkemize daha ucuz girmesi anlamına gelmekte. Bizim ülkemizde ayçiçeği üretimi ülke ihtiyacımızı karşılayacak oranda değil. Özellikle geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon ton ayçiçek üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl ülke üretimimiz yaklaşık 1,5 milyon tonun altına düştü. 1 milyon 400 bin ton tahminen bir üretim gerçekleşti. Bu da ülke ihtiyacımızın yüzde 50’sinin altında oran. Bunun çeşitli sebepleri var. Kuraklıktan dolayı özellikle Trakya bölgesinde, Anadolu’da da bazı bölgelerde kuraklık dolayı ayçiçek verimi düşüklüğü yaşandı. Ekim alanlarının geçtiğimiz yıl ülkemizdeki çok dalgalanan fiyatlardan dolayı özellikle Anadolu’da bazı yerlerde çok düşük rakamlara üretici ürününü satmak zorunda kaldı. Bu yüzden de ayçiçek ekiminden vazgeçti. Geçtiğimiz yıl 31 aralık itibariyle gümrük vergilerinin sıfırlanması ülkemizdeki ayçiçek üretiminin ekim alanlarının daralmasında en büyük etkenlerden birisi oldu. Çünkü fiyatlar geriye geldi.
“ÇİFTÇİLERİMİZ FARKLI DESENE KAYABİLİR”
Fiyatların iyi olmasını, üreticinin para kazanması için bu ürünün devamlılığı için çiftçinin motivasyonu için bugünlerde piyasalarda fiyat geriye gelirse çiftçi de bu ekim deseninde ayçiçeği ürününde kaçarak başka ürünlere yönelebileceği, bizim Trakya bölgemizde çok fazla mümkün olmayabilir. Çeltik havzalarında çeltik ekimi, diğer bölgelerde de buğday ve ayçiçek ekimi ağırlıklı olarak yapılmakta. Bizim Trakya’da ne olabilir? İki yıl üst üste buğday bir yıl ayçiçeği ekimine dönülebilir. Çiftçi fiyattan memnun kalmazsa ancak Anadolu’da birçok ekilen bölgede çiftçilerimizin farklı desene fasulye, mercimek, nohut, mısır, şeker pancarına kayabilir. Bu da diğer ürünlerdeki ekim deseni de diğer ürünlerin üretiminde farklı sıkıntılar geliştirebilir.”