Eğitim Sen Hatay Şubesi Yönetim Kurulu, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen Hatay Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Özgür Tıraş, boş kalan lisans programlarında en dikkat çekenlerden birinin fen bilgisi öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde ciddi kontenjan açıklarının olduğunu belirterek, MEB’in bu bölümlerin bu yıl neden tercih edilmediğini açıklaması gerektiğini ifade etti.
Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Tıraş, açıklamasının tamamında “ÖSYM 2024-YKS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205 aday tercihte bulundu ve toplam 987 bin 388 aday tercihlerine yerleşerek kayıt yaptırmaya hak kazandı.
Yayınlanan sayısal verilere baktığımızda devlet üniversitelerinde 7452, vakıf üniversitelerinde ise 16286 kontenjanın boş kaldığını görüyoruz. Boş kalan lisans programlarında bizler açısından en dikkat çekici olan fen bilgisi öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde ciddi kontenjan açıklarının olmasıdır. Bu bölümlerin neden bu yıl tercih edilmediği MEB’in cevaplaması gereken önemli bir sorudur. İlköğretimde en temel branşlardan olan fen bilgisi ve matematik öğretmenliğinin bu yıl bu kadar gözden düşmesinin en önemli sebebi yapılan seçmeli ders değişiklikleri ile bu derslerin saatinin azaltılması ve adayların atanamayacağı bölümleri tercih etmemesidir.
Tek gayesi kendi dünya görüşüne uygun “sorgulamayan, düşünmeyen, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek” olan AKP iktidarı uzun süredir eğitimin bilimsel niteliğini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu amaçla yapılan değişikliklerle fen, matematik gibi temel bilim derslerinin ders saatleri azaltılmış, din dersleri zorunlu seçmeli ders haline getirilmiş, seçmeli yabancı dil uygulaması kaldırılmıştı. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredat değişikliği ile de bilimsel eğitim adına ne varsa ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ gidilerek laik ve bilimsel eğitimin son kırıntıları da ortadan kaldırılmak istenmektedir.
2024-YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 19–21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılabilecektir. Ek tercih takvimi ve kontenjanlar ise 23 Ağustostan sonra duyurulacak.
Üniversiteye kayıt yaptıracak adayları ise artık daha zorlu bir süreç bekliyor. Üniversiteleri üniversite olmaktan çıkaran uygulamaların yanı sıra öğrencilerin barınma, ulaşım ve beslenme sorunları, yaşam maliyetlerinin yükselen enflasyon karşısında artması ve borçlanma zorunluluğu, geleceksizlik kaygısı gençlerimizin hayatlarını karatmakta, umutlarını yok etmektedir.
İktidar, eğitimin ve öğrencilerin gerçek sorunlarına odaklanmalı, üniversite öğrencilerini ve gençleri borç, zam, katkı payı, öğrenim ücretleri, güvencesiz çalıştırma ve işsizlik kıskacı içinde öğrenim görmeye zorlayan bu koşulların değişmesi için politikalar üretmelidir. Yükseköğretim öğrencilerinin nitelikli bir eğitim görmeleri, üniversitelerde insan onuruna yaraşır, demokratik ve kendilerini güvende hissettiği bir ortamın oluşturulması bir an önce sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları
“Üniversiteye Kayıt Yaptıracak Adayları Artık Daha Zorlu Bir Süreç Bekliyor”
Eğitim Sen Hatay Şubesi Yönetim Kurulu, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı.
Bunlar da ilginizi çekebilir