SEMA ERSOY

(ANKARA) - Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Özden Çırpar, HPV aşısının önemine dikkati çekerek, “Sadece iki büyük şehirde bu çalışmaları yapmamız yeterli değil. Mutlaka Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısını da ulusal aşı takvimine alması ve tüm ülkede yaygın ve hızlı bir şekilde uygulamaya başlaması gerekiyor. Geç bile kaldık. Şu anda dünyada 137 ülkede programa alınmış durumda'' dedi.

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyeleri HPV aşısına ilişkin kampanya başlatarak, aşının ücretsiz bir şekilde talep eden vatandaşlara uygulanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın henüz ulusal aşı takvimine almadığı ve üç dozunun yaklaşık on bin liraya çıktığı HPV aşısına ilişkin kadınların ve doktorların çağrıları devam ediyor.

Yerel yönetimlerin yürüttüğü çalışmaların olumlu bir gelişme olduğunu, ancak yetersiz kaldığını Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce adım atması gerektiğini söyleyen Çırpar, rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısının önemini vurguladı. Çırpar, aşı sürecine ilişkin ANKA Haber Ajansı’na şu değerlendirmelerde bulundu:

"İki büyük belediyemize çok teşekkür ediyorum. Yaptıkları çalışmalar hiç yadsınamaz. Son derece katkılarının olduğunu söyleyebilirim. Ancak tabii ki yetersiz kalıyor. Sadece iki büyük şehirde bu çalışmaları yapmamız yeterli değil. Mutlaka Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısını da ulusal aşı takvimine alması ve tüm ülkede yaygın ve hızlı bir şekilde uygulamaya başlaması gerekiyor. Geç bile kaldık. Şu anda dünyada 137 ülkede programa alınmış durumda. Bizim de Sağlık Bakanlığı'ndan beklentimiz, daha fazla zaman kaybetmeden bir an önce HPV aşılarının da ulusal sağlık programına dahil edilmesidir.

''Görev dönüp dolaşıp Sağlık Bakanlığı’na düşüyor''

Özellikle aşı gibi koruyucu sağlık çalışmalarında hedeflediğiniz etkin kitlenin ne kadar çoğuna ulaşabilirseniz, o kadar başarılı olacaksınız demektir. Dolayısıyla sadece iki büyük ilde bu çabaların sarf edilmesi, kesinlike yadsınamaz ve çok önemli. En azından bu konunun gündemde kalması için çok önemli. Ama yeterli değil. Rol model olarak her iki başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Bizi desteklemeleri çok önemli. Dernekler, sosyal toplum kuruluşları bununla ilgili çok uğraşıyorlar. Bu konuda açılmış davalar var. Basın, bu konuyu sürekli gündemde tutuyor. Ancak en büyük görev yine dönüp dolaşıp Sağlık Bakanlığı'na düşüyor. Çünkü koruyuculuğu çok olan bir aşıdan bahsediyoruz. Koruduğu hastalık da kanser gibi tedavisi, hem hasta hem ailesi için hem de ülkemiz için son derece büyük yük oluşturan bir durum söz konusu. Dolayısıyla ne yapıp edip daha fazla geç kalmadan en kısa zamanda mutlaka ulusal aşı programına almamız en önemli hedefimiz olmalı''

"Erkek çocukları da bu aşılama kapsamının içinde olmalı"

Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısı konusunda daha aktif rol alması gerektiğini ve bilgi kirliliğine karşı güvenilir kaynaklardan bilgilendirme yapması çağrısında bulunan Çırpar, şöyle devam etti:

''Halk arasında hala yanlış bilinen konular var. Çünkü bilgilendirmemiz yeteli değil. En basit örnek, bu hastalığın sadece kadın sağlığını ilgilendiren bir konu olduğu düşünülüyor. Halbuki erkek çocuklarımız da bu aşılama kapsamının içinde olmalı. Bilimsel kriterlere göre belirlenen, mutlaka yaş ve cinsiyet gözetmeksizin aşılama programının hızlı bir şekilde başlatılması hedeflenmeli. Bu sadece yerel yönetimlerin gücüyle olacak bir şey değil. Olmamalı da. Bakanlığın bu aşamada devrede olması şarttır. Ne yazık ki aşılar da bilgi kirliliğinden nasibini alıyor. Güvenilir kaynakların yayınladığı yayınlar ve açıklamalar ön planda tutulmalı. Hali hazır da bakanlığın da birtakım bilgilendirme çalışmaları var. Afişleri sosyal medyada paylaşıyorlar. Fakat sağlık okuyazarlığının da belli bir seviyede olduğunu düşünürsek yeterli popülasyona ulaşıyor muyuz? Hayır şu an için ulaşamıyoruz. Çabalarımız bu yönde olmalı. Yerel yönetimlerin, gerçekten bu anlamda çok büyük katkıları oluyor. Sosyal medya aracılığıyla da ulaşıyorlar. Bu konu sürekli gündemde kalıyor. Bizlerin de önerileriyle el ele verip Sağlık Bakanlığı'nın adım atmasını canı gönülden bekliyoruz."

“Aşı asla bir lüks değil, haktır”

HPV aşısının maliyetine dikkati çeken Özden Çırpar, Sağlık Bakanlığı'nın asli görevinin halk sağlığını korumak olduğunu belirterek, ''Burada aslında çok uzun söyleyecek bir şeye gerek yok. Her zaman için korumak, tedavi etmekten ve tazmin etmekten daha ucuzdur. Belki burada maliyetler göz önünde tutuluyor. Fakat uzun dönemde, genel halk sağlığı göz önüne alınırsa bir an önce adım atmamız gerekiyor. Çünkü yüzde 90 üzerinde koruyuculuğu olan bir aşıdan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu bir halk sağlığı sorunu. Aşının asla bir lüks olmadığını ve bir hak olduğunu Sağlık Bakanlığımıza hatırlatmak istiyorum'' diye konuştu.

 

Kaynak: anka