Mücbir Sebep Çığlığı: Hatay Mücbir Bir Yük Altında Mücbir Sebep Çığlığı: Hatay Mücbir Bir Yük Altında

Hatay Deprem Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Deprem Dirençli Ev Platformu üyesi mimarlar ve mühendislerini katılımıyla "DEPREME DİRENÇLİ EVLER" bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İnteraktif bir şekilde gerçekleştirilen toplantıda bilgilendirme yapan depreme Deprem Dirençli Ev Platformu üyesi mimar ve mühendislerden Tuğçe İzgi yeniden ev yapacakların dikkat etmesi gereken kuralları anlattı.
Depreme dayanıklı tasarım hakkında verilen bilgide; Depreme Dayanıklı Tasarım Düzenli taşıyıcı sistem seçimi, öncelikle mimari tasarım ile ilgilidir. Gerek planda ve gerekse düşey doğrultuda, mimari tasarımın olabildiğince karmaşıklıktan uzak, basit ve sürekli taşıyıcı sistemlerin kullanılabilmesine olanak verecek biçimde düzenlenmesi depreme karşı başarılı bir yapısal tasarımın ilk koşuludur. Bu noktada, depreme dayanıklı yapı tasarımının sadece yapı mühendisi tarafından değil, mimar ile yapı mühendisinin hatta diğer meslek disiplinlerinin de ortak çabası ile gerçekleşebileceği vurgulandı.
Yapı ruhsatının önemine değinerek “Yapı ruhsatı almak binanın depreme uygun tasarlandığını anlaşılmasını sağlar. Binanın olası bir hasar durumunda güçlendirilmesi için yapı ruhsatı alınması şarttır. Tek parselde birden çok bina, tek ruhsatla inşa edilerek yerinde dönüşüm projelerinden faydalanılabilir. Yapı ruhsatı alınması için gerekli belgeler “Aplikasyon krokisi, İmar durum belgesi, Aplikasyon projesi ve zemin etüdü” dür. Projeler ilgili odaya kayıtlı mühendisler tarafından onaylanmalı ve ruhsat başvurusu için belediyeye teslim edilmelidir.” dedi.
Yerinde dönüşüm destekleri ve inşaat sürecinde izlenmesi gereken yol ve yöntemler hakkında bilgi verildi.
Yapılan bilgilendirmenin ardından Deprem Dirençli Ev Platformu üyeleri toplantıya katılanlar tarafından merak edilen konulara cevap verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları