Hatay'da grevde olan Yolbulan işçileri, grevlerinin 217 gününde fabrika önündeki yolu trafiğe kapattı, 219. Gününde Payas Belediyesine yürüdü.
Hatay/Dörtyol Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Yolbulan Metal fabrikasında, Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası liderliğinde 217 gün önce greve çıkan işçiler,
Polisin engelleme girişimine işçilerin direngenliği galip geldi işçiler fabrika önündeki yolu trafiğe kapatarak yolda oturma eylemi yaptı.
DEĞİRMENCİ: GREVDE İKİNCİ AŞAMAYA GEÇTİK
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör ve şube yönetiminin de sahaya indiği grevde, işçiler trafik akışını durdurarak oturma eylemi gerçekleştirdi.
Ellerinde Türk bayrakları ve sendika bayraklarıyla alanda 'İşçi, sendika, omuz omuza!, Direne direne kazanacağız' sloganları atan işçilere İsdemir ve MMK Metalürji işçilerinin yanı sıra araç sürücüleri de korna çalarak destek verdi.
20 Haziran 2024 tarihinde ücret zammı anlaşmazlığı nedeniyle Yolbulan Metal işyerinde işçiler, Özçelik-İş Sendikası öncülüğünde greve çıkmış, aradan geçen 217 güne rağmen, işverenle herhangi bir uzlaşmaya varılamamıştı.
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci grevdeki işçileri ziyaret ederek işçilere 10 bin 500 TL yerine, 14 bin 500 TL maddi destek vereceğini duyurdu. Değirmenci, “Bundan sonra grevde ikinci bir aşamaya geçtik” dedi.
Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, “30 bin TL almak için nöbet tutuyoruz, tutmaya devam edeceğiz. Temmuz sıcağında da ocak soğuğunda da grevde olmaya devam edeceğiz. Bizim birinci önceliğimiz uzlaşmak dedik. Ama uzlaşma görmedik. Şunu bilsinler, biz boynumuzun çekilmesine razı olmadık olmayacağız.” dedi.
YOLBULAN İŞÇİSİNİN SESİ PAYAS'TA YANKILANDI
Payas Belediyesi önünde bir araya gelen işçiler, hak taleplerini dile getirirken Belediye Başkanı Bekir Altan' da destek mesajı verdi.
Yolbulan Metal fabrikası işçileri, emek ve hak mücadelesinin 219. gününde seslerini duyurmak için bir kez daha bir araya geldi. İşçiler, aileleri ve Özçelik-İş Sendikası yönetimiyle birlikte Payas Belediye Binası önüne kadar yürüyerek taleplerini dile getirdi. Belediye Başkanı Bekir Altan, işçilere destek vererek sürecin çözümü için çağrıda bulundu.
Ellerinde pankartlar ve dövizlerle Payas Belediyesi önüne yürüyen işçiler, “İşçi-sendika omuz omuza”, “Yolbulan işçisi direnişin simgesi” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla taleplerini haykırdı. Belediye binası önünde yapılan açıklamalarda, işçiler haklarını ve taleplerini yüksek sesle ifade ederken, Belediye Başkanı Bekir Altan'a da “Emekçi Başkan Bekir Altan” sloganlarıyla teşekkür etti.
“DİLE KOLAY, 219 GÜNDÜR HAKKIMIZI ARIYORUZ”
Özçelik-İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Güngör, direnişin 219 gündür sürdüğünü belirterek mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini vurguladı. Güngör, “Dile kolay, 219 gündür hakkımızı arıyoruz. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde eylemlerimiz sürecek. Sabırlı ve uzlaşmacı tavrımızı koruyoruz ancak Yolbulan işçisinin sabrını daha fazla taşırmasınlar” dedi.
İki gün önce büyük bir eylem gerçekleştirdiklerini hatırlatan Güngör, amaçlarının kaos yaratmak olmadığını şu sözlerle dile getirdi: “Biz yol kapatmak ya da emniyet güçlerine zorluk çıkarmak istemiyoruz. Ancak gücümüzün görülmesi gerekiyor. Bugüne kadar talep ettiğimiz ücretler sadece asgari ücretin biraz üzerindeydi. İşverenin amacı bizlere hak ettiğimiz ücreti vermek değil, sendikasızlaştırarak bizi köle gibi çalıştırmak. Buna asla izin vermedik, vermeyeceğiz.”
BAŞKAN ALTAN: BU ÇADIRI ARTIK KALDIRALIM
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan da grevdeki işçilere destek veren bir konuşma yaparak çözüm sürecine katkı sağlamak istediklerini ifade etti. Altan, “Bir süre önce bu sürece dahil olduk. Önce fabrikamızın önündeki çadırınızı ziyaret ettik, ardından işverenle görüşerek bu süreci hayırlı bir şekilde neticelendirme çağrısında bulunduk. İşverenimize buradan sesleniyorum: Bu çadırı artık kaldıralım, işçimiz hak ettiği şekilde fabrikaya geri dönsün ve fabrikamız çalışmaya başlasın” dedi.
Altan, hükümetin faiz oranlarını düşürerek yatırımcıyı destekleme adımlarına dikkat çekerek, “Bu süreç hükümetimiz tarafından destekleniyor. İnşallah işverenimiz de işçilerimizin bu haklı sesine kulak verir. Milletvekillerimiz ve işverenle birlikte süreci yürütüyoruz. Hayırlı bir sonuca ulaşacağımızı umut ediyorum” ifadelerini kullandı.
YOLBULAN METAL YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA
Yolbulan Metal Sanayi Fabrikası Yönetimi işçiler ve sendikanın yaptığı greve ilişkin açıklama yaptı.
Toplu İş Sözleşmesinin tüm çabalarına rağmen sonuçsuz kaldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi :
“Şirketimiz ile ilgili, son günlerde yaşanan ve gerçeği yansıtmayacak şekilde yapılan haber, söylem ve sosyal medya paylaşımları ile ilgili yeniden bir açıklama gereği doğmuştur.
Bilindiği üzere, şirketimiz YOLBULAN METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile ÖZ-ÇELİK İŞ SENDİKASI arasında toplu iş sözleşmesinin şartlarına ilişkin yapılan görüşmeler tüm çabalarımıza rağmen olumsuz sonuçlanmış, sendika tarafından 20 Haziran 2024 tarihinde grev uygulanmasına karar verilmiştir.
Devam eden grev sürecinin hukukun çizdiği sınırlar içinde kalması gerekir iken sendika yetkililerinin eylemleri ile suça dönüştüğü; gerek işletme sahipleri, gerek işletmemizdeki diğer çalışanların tehdit edildiği, iş yerine giriş ve çıkışlarının engellendiği ve hatta yol kesimine varacak düzeye getirildiği, sosyal medya paylaşımlarından açıkça tehditler savrulduğu görünmektedir. Uluslararası kara yolu bile sendika yetkilileri tarafından trafiğe kapatılmıştır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilgili kurumlarını tedbir almaya davet ediyoruz.
Ayrıca 40 yıldır ülkeye üretim ve ihracat yapmak suretiyle katkı sağlayan, istihdam yaratan şirketimiz hakkında gerçeğe aykırı haber ve bilgi paylaşımları ile ticari itibarımız zedelenmeye çalışılmaktadır. Faaliyette bulunduğumuz demir-çelik sektörüne uygun, asgari ücrete yapılan zammın oldukça üzerinde bir artış, ek olarak iki maaş ikramiye ve bir kısım sosyal haklar teklif edilmesine rağmen, bu teklifimiz sendika tarafından kabul edilmemektedir. Sendikanın talepleri, ülkenin ekonomik gerçekliğinden uzak ve sektör ücretlerinin çok üzerinde olup bu nedenle anlaşma sağlanması mümkün görünmemektedir.”
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları