TÖB-SEN: Suriye'de Alevilere  Ve Farklı İnançlara Yönelik  Katliamlar Kabul Edilemez! TÖB-SEN: Suriye'de Alevilere Ve Farklı İnançlara Yönelik Katliamlar Kabul Edilemez!

6 ve 20 Şubat'ta yaşadığı depremlerle enkaz kente dönen Hatay'da ekonomiyi ayağa kaldırmak için iş dünyasının temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri yeniden çağrı yaptı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD), Hatay Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD) ve Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) ortak açıklama yaparak, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Hatay'a özel daha geniş kapsamlı bir mücbir sebep uygulaması talep etti.
Hatay'daki tüm sektörlerin depremden büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çeken sivil toplum kuruluşları, mevcut mücbir sebep uygulamasının yetersiz kaldığını belirtiyor. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılı cirosu 2.500.000 TL'nin altında kalan mükellefleri 6 aylık süreyle mücbir sebep kapsamına almıştı. Ancak bu karar, yalnızca küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsarken, bölgedeki tüm iş insanları ve şirketler için etkili bir çözüm sunmuyor. Ayrıca, geçmiş dönem borçlarının 24 ay taksitlendirilmesi gibi taleplerin şarta bağlanması, ticaretin hızla toparlanmasını engelliyor.
Açıklamada, Van depremi sonrası uygulanan mücbir sebep süresinin 5 yıl 7 ay olarak belirlenmesi ve borç yapılandırılmasında sağlanan kolaylıklar hatırlatıldı. Hatay'daki yıkımın büyüklüğü göz önüne alındığında, bu tür bir esneklik ve adaletli yaklaşımın gerekliliği vurgulandı. Yetkililer, "Depremzedeler arasında ayrım yapılmamalı. Hatay'a yönelik uygulamalar, Van depremi sonrası yapılan düzenlemelerle benzer olmalıdır" diyerek, tüm afet bölgelerinde eşit haklar sağlanmasının önemini belirtti.
Hatay'ın, 2021 yılı vergi sıralamasında Türkiye genelinde 7. sırada yer alarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığı ifade edildi. Depremin ardından, özellikle Antakya, Defne, Hassa, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerinde iş yerleri büyük zarar görmüş ve işletmeler zorluklarla karşı karşıya kalmış. Bu nedenle, bölgeye yönelik özel bir destek paketi oluşturulması ve mevcut mücbir sebep uygulamasının genişletilmesi gerektiği dile getirildi.
Ortak Çağrı: Hatay'a Özel Destek Paketi
Açıklamada, Hatay'daki tüm sivil toplum kuruluşları ve iş insanları olarak ortak bir sesle yapılan çağrıda, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı'ndan, bölgedeki en çok zarar gören ilçeler için "özel bir destek paketi" oluşturması talep ediliyor. Ayrıca, mücbir sebep süresinin uzatılması, geçmiş dönem borçlarının yeniden yapılandırılmasında esneklik sağlanması ve rasyolikidite oranı gibi kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ifade edildi.
Hatay'ın, yeniden ekonomisini canlandırması için atılacak her adımın, sadece bölge halkı için değil, ülke ekonomisi için de önemli bir yatırım olacağına dikkat çekilen açıklamada, bölgenin yaralarının sarılması için adaletli ve kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı.
                                                      Haber: Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları