Samandağ Narin İçin Yürüdü:  “Narin İçin Adalet” Samandağ Narin İçin Yürüdü:  “Narin İçin Adalet”

Hatay/ Defne’de Gültepe ve Turunçlu Mahallesi sakinleri rezerve karşı gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı.
Barınma Hakkı Platformu‘nun çağrısıyla bir araya gelen Gültepe ve Turunçlu Mahallesi sakinleri ellerinde “Ranta, Talana Hayır” yazılı dövizlerle Defne Kaymakamlığı önüne kadar yürüdü.
“Rezerve Hayır” diyen çok sayıda kişinin destek verdiği yürüyüşün ardından basın açıklamasını Gültepe Mahallesi sakinlerinden Yıldız Yolcu okudu.
6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse 19 ay geçmesine rağmen, Hatay halkının eğitim, sağlık, ulaşım, temiz su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarına yeterince erişemediğini belirten Yolcu, okuduğu açıklamada  “Kentimiz topyekün bir talan altında. İktidar kentte saldırılmadık tek bir alan bırakmamaya ant içmiş durumda. Bu senaryonun çaresizce çırpınan oyuncuları olacak mıyız? Çaremizin yetkilerin dudakları arasından dökülmesini bekleyecek miyiz? 
Gültepe ve Turunçlu mahallerindeyiz bugün. Yıkımın az olduğu Gültepe ve başta rezerv alan içinde olup çıkarılan ardından yeniden  rezerv alan içerisine dahil edilen rezerv alanda olup olmamasının ne demek olduğuna dair hiçbir bilgi verilmeyen Turunçlu mahallelerinde. Defne ilçesinin kalbi olan iki mahallede.  Mahallelerimizdeyiz.
Rezerv alan yasası ilanı ile birlikte hiçbir gerekçe gösterilmeden rezerv alan içerisine alınan ilk mahallerden biri olan Turunçlu Mahallesi bir süre sonra yine hiçbir gerekçe gösterilmeden rezerv alandan çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan haritayla ise mahallemizin yeniden rezerv alan içinde olduğunu öğrendik. Neden rezerv alan içindeydik, neden çıkarıldık, neden yeniden haritaya dahil olduk?
Bizler için hayati öneme sahip olan barınma hakkımız için her gün yeniden kaygılanmak istemiyoruz! Bizleri soru işaretlerine, güvensizlik ve kaygıya iten rezerv alan yasası ivedilikle iptal edilmelidir! 
Depremden sonra canlarını, işini, memleketini kaybetmiş Hataylılar olarak kentimizde, toprağımızda, sokağımızda, evimizde kalma iradesi gösterdiğimiz için, burada olduğumuz ve gitmediğimiz için adeta cezalandırılıyoruz. Kontrolsüz yıkımlar esnasındaki sarsıntılarda deprem kaygısı ile kapıya koşuyor, toz ve asbest içinde soluk almaya çalışıyoruz. Moloz ayrıştırmaları bahçelerimizde yapılıyor neredeyse. Penceresini dahi açamadığımız halde sahip çıktığımız, savunduğumuz evlerimizin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyayız üstelik. Bakan Özhaseki’nin ”Az hasarlı ve hasarsız binaları yıkmayacağız, tadilatını yapın evlerinize geçin “dediği evler çeşitli tebligatlarla boşaltılıp yıkılmaya çalışılıyor. Kalıcı konut teslimi bu denli geciktiği için elimizde kalan son parayla yaptırdığımız prefabrik evlerin de yıkılacağı söyleniyor. Aylar geçmiş olmasına rağmen nitelikli barınma koşullarını sağlamayanların bu acımasız tutumu kabul edilemez.
Bizler evlerimizi korumaya çalışırken kendi evlerimizde, mahallemizin göbeğinde tehdit ediliyoruz. Kentimiz gözlerimizin önünde yağmalanıyor, talan ediliyor. Şimdi Gültepe, Turunçlu… sonra kim bilir hangi mahalle... Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz! Her mahalleden gelenler olarak Gültepe'den başlayarak yıkımları durduracak, Turunçlu’dan başlayarak terk edildiğimiz  belirsizliklerle mücadele edeceğiz.
*Az hasarlı ve hasarsız binalarımızı yıktırmayacağız! 
*Mahallemizdeyiz, gitmiyoruz!
*Gültepe'ye, Turunçlu’ya, Hatay’ın her bir karışına sahip çıkıp memleketimizin  talan edilmesine hep birlikte dur diyeceğiz.. 
*Göğümüzü griye boyayan makineler gidecek biz kalacağız!” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları