Defne’de Beton Santrali Protestosu Defne’de Beton Santrali Protestosu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını güncelledi. 
Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararına göre, Hatay’ın milletvekili sayısı 11’den 10’a düşürüldü. YSK kararında, Türkiye İstatistik Kurumu                              
tarafından en son 2023 yılına ait nüfus bilgileri çerçevesinde 600 milletvekilinin il ve seçim bölgelerine göre dağılımları yer aldı.
İstanbul'da sayı 96'ya düştü
Karara göre İstanbul'un çıkaracağı milletvekili sayısı 98'den 96'ya, Hatay'ın 11'den 10'a, Kütahya'nın da 5'ten 4'e düştü. Bursa'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 20'den 21'e, Eskişehir'in 6'dan 7'ye, Tunceli ve Bayburt'un çıkaracağı milletvekili sayısı da 1'den 2'ye çıkarıldı.
6 ŞUBAT DEPREMLERİ HATAY’I NÜFUS KAYBINA UĞRATTI
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraşlı merkezlerde en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da 25 binden fazla insanın can kaybına ve 600 bine yakın insanın göç etmesine neden oldu. Kentten göç edenlerin bir kısmı dönerken, bir kısmı da henüz dönmedi. Deprem öncesi göç alan Hatay, deprem sonrası hem depremde can verdi, hem de göç verdi. YSK, 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını güncellemesi sonucunda Hatay’daki nüfus sayısının düşmesi üzerine milletvekili sayısını 11’den 10’a düşürerek güncelledi. Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararında, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5. maddesine atıfta bulunularak, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının, genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasının ardından en geç 6 ay içinde belirleneceği hatırlatıldı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları