İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 48 kişinin tutuklanmasının ardından tepki sesleri yükselmeye devam ediyor.
İnsan Hakları Derneği, tutuklama ve kayyım atamalarının Seçme ve seçilme hakkının açık ihlali olduğunu ifade ederek “Yeter Artık!” dedi.
İHD Genel merkezden yapılan açıklamada “İstanbul belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberinde gözaltına alınan içlerinde ilçe belediye başkanlarının da olduğu soruşturmada 3 günlük bir gözaltı süresi sonunda Ekrem İmamoğlu ve 48 kişi tutuklandı. Soruşturma 'yolsuzluk' ve 'kent uzlaşısı kapsamında silahlı örgüte yardım' iddiaları ile gerçekleşti.
Soruşturma sonucunda 'silahlı örgüte yardım' gerekçesi ile tutuklanan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın makamına Şişli kaymakamı Kayyum olarak atandı. Seçme ve seçilme hakkının açık ihlali olan bu uygulamanın halklar açısından yarattığı antidemokratik sonuçları Kürt halkının oylarıyla seçilmiş belediyelere atanan kayyumlar nedeniyle yakından biliyoruz.
Siyasal irade hak taleplerini Barış ve demokratikleşme istemlerini hiçe sayarak darbe dönemlerini aratmayacak uygulamalarına devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 674 sayılı KHK'yı yasalaştırarak 'belediyelere kayyum atama yetkisi' düzenleyen iktidarın başka ilçe belediyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine de kayyum atama tehlikesi bulunmaktadır. Bu uygulamalar halkın taleplerine darbe vurulmasıdır. 'Kent uzlaşısı' gibi tamamen demokratik bir seçmen tavrının cezalandırılması Kürt meselesine dayatılan 'çözümsüzlük tavrının' devam ettirilmesidir. Kent uzlaşısı bir seçim ittifakıdır ve seçim mevzuatımıza göre yasal ve meşrudur. İnsan Hakları savunucuları olarak iktidara sesleniyoruz Yeter Artık! Tutuklu tüm belediye başkanları ve başta hasta mahpuslar olmak üzere tüm siyasi mahpuslar serbest bırakılmalı demokratikleşme ve sivilleşme taleplerine kulak verilmelidir.
Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz ki insan hakları savunucuları olarak SUSMAYACAĞIZ!” İfadelerine yer verildi.
Haber Merkezi