Hatay/Samandağ'da deprem sonrası kurulan Kadın Yaşam Merkezi Dünya Kız Çocukları gününde özel bir etkinliğe imza attı.
Samandağ Kadın Dayanışma Derneği’nin KÖVED ve Kadın Koalisyonu iş birliğiyle, Fondation de France'ın desteğiyle ilçemize kazandırdığı Kadın Yaşam Merkezinde düzenlenen etkinlikte “Temel Çocuk Hakları ve Çocuk Hakları İhlallerine Karşı Başvurulacak Mekanizmalar.” anlatıldı.
Samandağ Kadın Yaşam Merkezi’nde Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonunun desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe kız çocukları ve anneleri katıldı.
Çocuklar ve annelerine ayrı ayrı bilgi verilen etkinliğin sunumunu Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonunu Avukatlarından Öznur Özkan yaptı.
Avukat Öznur Özkan, çocuklarla interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği sunumunda “Çocuk nedir? Hakları nelerdir?” sorusu başta olmak üzere birçok konu hakkında bilgi verdi.
Av. Özkan sunumunda, 18 yaşına kadar herkesin çocuk sayıldığını ve buna bağlı hakları olduğunu belirterek “Çocuk Hakları Sözleşmesi, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. Çocuk haklarının korunması için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF kurulmuştur. Ülkemiz, Çocuk Hakları Sözleşmesini 1990 yılında kabul etmiştir. Çocuk hakları sözleşmesine göre: 18 yaşına kadar olan tüm insanlar çocuktur ve vazgeçilemez haklara sahiptirler. Yaşamak her çocuğun en temel hakkıdır. Her çocuğun en iyi şekilde sağlık hizmeti alma hakkı vardır. Her çocuğun eğitim ve öğrenim görme hakkı vardır. Çocuklar büyükler gibi bir işte çalıştırılamaz. Her çocuğa doğduğunda bir isim konur. Devlet bu ismi kaydeder. Çocuğa kimlik verir. Artık çocuk o devletin vatandaşı olur. Çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu olan kişiler, çocuklara zarar verecek davranışta bulunamazlar. Çocuklar dinlenme, eğlenme ve oyun oynama hakkına sahiptirler. Çocuklar isteklerini ve düşüncelerini seçtiği bir yolla özgürce ifade edebilirler.
Çocukların duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmesi amacı ile birçok ilde çocuk meclisi kurulmuştur. Çocuk Meclislerinde çocuklar Seçme seçilme haklarının nasıl kullanıldığını öğrenir. Kendini ifade edebilir, Başkalarının haklarına saygılı olmayı öğrenirken, Birlik ve beraberliğin önemini kavrar.” dedi.
Annelere yaptığı sunumda Avukat Öznur Özkan, Çocuk Hakları Temel Kavramları
Çocukların İhmal ve İstismarı ile ilgili bilgi verdi. Çocuğun ihmal ve istismarı ile ilgili aile hukukunda yer alan maddeler hakkında bilgi veren Av. Özkan, herhangi bir ihmal veya istismar durumunda devleti; Çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirmekle, (MEB, ÇSGB)
Barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamakla, (MEB, ASPB, YEREL YÖN.)
Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan Maddeleri kullananların tedavileri yapmakla, (SAĞLIK BAK.)
Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırmakla
çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermekle (MEB, ASPB, YEREL YÖN.) yükümlüdür.” İfadelerine yer verdi.
Özkan sözlerini “Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu gönüllü avukatları, çocuklarla ilgili tüm hak ihlallerinde yanınızda! ihmal veya istismar durumunda destek alabileceğiniz komisyon numaramız: 0534 595 72 71” diyerek sonlandırdı.
Sunumların ardından çocuklara “Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz?” sorusu soruldu ve resim yapmaları istendi. Çocuklar hayallerindeki dünyayı çizdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı