Göz Bozukluklarının Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar Göz Bozukluklarının Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar

TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi, imara açılan ormanlık alanla ilgili açtığı iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Mimarlar Odası Hatay Şubesi, yaptığı açıklamada İskenderun’da Ormanlık alanda imara açıla alanların Mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiğini ifade etti.
Mimarlar Odası Hatay Şubesi Yönetim Kurul imzasıyla yapılan açıklamada, Mahkemeye yaptıkları yürütmeyi durdurma taleplerinin kabul edildiğine dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“Hatay ili, İskenderun ilçesi, Karayılan Mahallesi 1291 sayılı parselde kayıtlı taşınmazın 3194 sayılı İmar Kanun’un 9. maddesi uyarınca bir kısmının orman alanından kentsel servis alanına dönüştürülmesine ilişkin olarak hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü’ne; Anayasa’nın 169. maddesi ile 6831 sayılı Orman Kanunu’na açıkça aykırı olduğu, plan değişikliğine ait açıklama raporunda; 1291 sayılı parselin İskenderun 2. OSB alanı dışında kalan bir orman alanı olduğu, İskenderun Demir Çelik Fabrikasının Ormanı olarak tanımlanan yerin İskenderun Demir Çelik Fabrikasında çalışan yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı bir konut yerleşkesinin yakın çevresindeki yeşil alan kullanımındaki alan niteliğinde olduğu, orman alanlarının korunmasının sağlıklı bir yaşam için gerekli ve zorunlu olduğu, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nden 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17/3 maddesi kapsamında ön izin taahhüt senedi alınmış olsa da, Ön İzin Belgesinin “Liman Geri Hizmet Alanı” şeklinde düzenlendiği, liman geri hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 m2 alanın kıyıdan 3.000 metre geride bir alan olması nedeniyle bu amaç için kullanılmasının mümkün olmadığı, açıklama raporunda açıklanan hiçbir gerekçenin, orman alanının yok edilmesi için sebep olamayacağı gerekçeleri ile plan değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile açtığımız davada; Hatay 2. İdare Mahkemesi 29.03.2024 tarihinde yürütmenin durdurulması kararını vermiştir.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Hatay 2. İdare Mahkemesi’nin 29/03/2024 tarihli kararına; hukuka uyarlık taşımadığı, dava konusu planların şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olduğu ileri sürülerek yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne dair itiraz edilmiş olup: davalı idare tarafından öne sürülen hususlar, kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından 23/07/2024 tarihinde itirazın reddine, karar verilmiştir.
Açtığımız davada verilen yürütmenin durdurulması kararı sonrası mahkemenin iptal davasını kabulüne kadar, bölgede; uygulamanın, tüm eylem ve işlemlerin durdurulması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları